avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drepturi are copiii la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drepturi are copiii la mostenire?

Matusa mea a ramas vaduva si vrea sa vanda apartamentul care la cumparat impreuna cu sotul ei in decursul anilor de casnicie.Daca sotul ei este decedat copiii pot cere si ei bani din banii obtinuti de pe urma vanzarii apartamentului? copiii sustin k ar avea dreptul de pe urma tatalui decedat si vreau sa mentionez ca sunt copiii lor .
Sotia nu poate vinde ! Trebuie dezbatuta succesiunea! Sotia are 1/2 din apartament cota din bunul comun, daca apartamentul era achizitionat in timpul casatoriei, iar copii in concurs cu Sotia vin la mostenire pt cealalata parte de 1/2. Din care 1/4 Sotia si 3/4 copii.
Da, sotia supravietuitoare nu poate vinde pana nu se finalizeaza mostenirea.
Ar fi bine sa mergeti sa consultati un avocat ca sa nu aflati ulterior ca nu aveti drepturi...(ma refer la copii...)
Nu tratati cu usurinta situatia pentru ca dreptul este foarte vast...
Important este sa faceti declaratiile de acceptare a succesiunii, daca tatal a decedat inainte de 1 oct 2011 aveti un termen de 6 luni pt a va exercita acest drept daca a decedat dupa aceasta data termenul este de 1 an. Asa veti fi protejati de neplacerea de a va declara straini de succesiune, daca nu puteti dovedi ca ati acceptat tacit mostenirea prin acre sau fapte pe care le ati facut si care ar insemna in mod neindoielnic ca v ati comportat ca un mostenitor.
Si daca a depasit termenul...?
Ar fi sau nu recomandabil sa consulte un avocat in prealabil...?
Nu stiu de unde se ia prealabilul asta?!:">

In mod normal trebuie sa se prezinte toti potentialii succesibili la notar pentru succesiune! Este posibil ca nimeni sa nu conteste calitatea de mostenitor a vreunuia din succesibili! Mai ales ca este vorba de mama si copii.....declaratiile sunt o masura de prevedere in plus....
Dupa ce se prezinta la notar...si se afla pozitia fiecaruia dintre succesibili .....in caz de neintelegere pot apela la un avocat pentru a le apara interesele in instanta daca se ajunge la contest area calitatii de mostenitor sau a masei succesorale.....

Insa consider ca primul pas este deschiderea dosarului succesoral adica a dezbaterii succesiunii care se face la...notar!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune, mostenire izabelros izabelros In cazul in care dintr-o familie cu 5 membri, a decedat unul dintre parinti, nu a fost dezbatuta succesiunea , timpul trecut de la deces fiind de 12 ani, cine ... (vezi toată discuția)
Succesiunea tacita Miruna_Miruna Miruna_Miruna Bunicul meu a decedat acum un an de zile si bunica mea nu a deschis formalitatile de acceptare a succesiunii. Ma intereseaza daca se mai poate face acest lucru ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Am urmatoarea situatie:in urma decesului parintilor au ramas mostenitori 7 copii dintre care 2 au decedat ramand la mostenire copiii si sotiile ... (vezi toată discuția)