avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rolul unei pedepse cu executare este reeducarea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rolul unei pedepse cu executare este reeducarea?

Care este rezultatul condamnarii cu executare a unei fapte penale dupa trecerea unei perioade de 10 ani de la comitere, credeti ca mai este necesara reeducarea daca persoana condamnata, in tipul trecut de la comiterea infractiunii pana la condamnare nu a mai avut nicio abatere penala? Dupa parerea mea este ca si cum un copil de 10 ani face o greseala, parintii in fiecare zi ii spun ca a gresit, iar dupa 8 ani il pedepsesc sa nu iasa din casa o saptamana pentru acea greseala. Credeti ca acel copil, acum adult se va reeduca? In majoritatea tarilor europene, daca trece o perioada mai mare de 4-5 ani de la comiterea unei infractiuni (nu vorbim de fapte cu violenta sau cu prejudicii mari), instantele nu considera ca reeducarea prin executarea pedepsei cu inchisoare mai este necesara. Pe cand si la noi aceasta mentalitate?
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 12:06, 2 Februarie 2012
Tocmai din aceste considerente exista institutia prescriptiei raspunderii penale.
Trebuie totusi sa se si incadreze in termenele stabilite de lege.
Stiu de prescriptie, insa chiar in cazul cand termenul pentru aceasta nu este indeplinit, consider ca reeducarea dupa trecerea unei perioade mai lungi de la comiterea infractiunii nu mai are rolul de a reeduca pe cineva.
Cu stima.
In privinta reeducarii sunt probleme oricum in cazul pedepsei inchisorii, chiar daca nu trece o perioada lunga de timp. Nu cred ca e nevoie de exemple in acest sens...
In schimb, pedeapsa nu are doar rolul de reeducare a persoanei care a savarsit o infractiune. Mai are si rolul de exemplu pentru cei care ar intentiona sa savarseasca fapte similare (rolul preventiv).

Pe tema rolului educativ (sau dimpotriva) al pedepselor privative de libertate au fost multe discutii si sunt unele organizatii care sustin ideea inlaturarii acestor pedepse.
Daca termenele de prescriptie ar fi mai scurte atunci, cei care au savarsit infractiuni s-ar ascunde mai usor si ar astepta sa curga termenul pt a nu mi raspunde penal sau pt a nu mai executa pedeapsa, iar acest lucru nu inseamna reeducare si nici resocializare.
Aceste termene ar trebui sa ii convinga pe faptuitori sau condamnati sa nu se ascunda si sa isi asume responsabilitatea.
Ganditi-va ca exista unele infractiuni grave, cum ar fi violul sau omorul, iar acesti oameni nu se vor reeduca nici dupa 10 ani de stat in libertate sau in detentie.
Dar intr-adevar exista si infractiuni, spre exemplu un furt, pt care inchisoarea ar fi inutila dupa trecerea a 10 ani, in cazul in care faptuitorul nu a mai avut nicio abatere, totusi in aceasta situatie nicio instanta nu il mai trimite in inchisoare, primeste ori o amenda ori o pedeapsa cu suspendare.
In concluzie, pt infractiunile grave termenele de prescriptie sunt corecte, iar unele infractiuni precum omorul, nici nu ar trebui sa existe termen de prescriptie, iar pt infractiunile mai putin grave nu se mai ajunge in detentie dupa 10 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea faptei penale piemu piemu cind se poate (daca se poate) si in ce conditii se poate prescrie fapta , respectiv ; este vorba de o hotarire judecatoreasca art. 20 rap. la art 176 lit b ... (vezi toată discuția)
Posibila eroare a justitiei yulymarian yulymarian una seara, am o nelamurire in legatura cu sotul meu care este arestat din 2007 luna mai pentru omor la data savarsiri faptei el era minor dandu-i o pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Întrebare în legătură cu art. 107 din codul penal Zebedeu Zebedeu Codul Penal, Art. 107 [i](1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute ... (vezi toată discuția)