avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare caldura bloc necontorizat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare caldura bloc necontorizat

Va solicit opinia in ce priveste modul de repartizare pe apt. a caldurii de la corpurile de incalzire din propriet comuna a blocului( fara repartitoare ) dar unde sant si cateva apt. cu centrale termice..Aceste corpuri de incalzire se pot clasifica in 2 categ.: 1 conductele de caldura din apt. si in ceea ce priveste caldura lor cred ca este corect sa fie repartizata in raport cu suprf. utila a apt. si 2 corpurile de caldura situate in afara incintei apt.(cele de pe holuri),repartizarea caldurii acestora nu mi se pare corecta in functie de supr. apt. Cum se realizeaza transferul termic din spatiile propriet. comune catre apt.sau invers, nu prin supr. zidurilor apt.care au contact direct cu aceste spatii ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:21, 2 Februarie 2012
C. Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 43. Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominium aflate în proprietate comună. Prin toţi proprietarii din cadrul asociaţiei de proprietari se înţelege toţi proprietarii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, membri sau nemembri ai asociaţiei de proprietari.

Art. 44. (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.); indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.

Art. 45. – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008

Aveti o data parti comune la incalzire care plata va fi suportata de toate apartamentele indiferent daca au sau nu centrala termica in functie de cota parte indiviza .
Iar a doua oara avem suprafata echivalenta termic din fiecare apartament si va fi suportata de cei care sant legati la sistemul centralizat de incalzire .
Eu zic sa nu te mai gandesti niciodata la caldura care patrunde prin pereti si trebuie platita.
Daca spatiile comune sunt incalzite cu calorifere, trebuie sa plateasca toti proprietarii din acel condominiu ,nu?. Pai si cum doresti matale sa se plateasca diferentiat ?. Daca in acele spatii comune fiecare proprietar are o suprafata mai mica sau mai mare dupa cum si apartamentele sunt cu 2,3,4 camere, fiecare v-a plati dupa marimea spatiului detinut acolo. Daca toate apartamentele au aceeasi suprafata , spatiile comune sunt impartite in mod egal, deci toti platesc la fel caldura consumata acolo,nu?.Dar daca apartamentele din acel condominiu sunt cu nr. de camere diferit cum platesc oare proprietarii?.:">
Totusi ma mai gandesc,de pilda la faptul ca impozitarea se aplica la proprietate adica la ap.(supr. ap.) si nu la marimea propriet. comune pe care o "detine" fiecare proprietar din spatiile comune marime cum spuneti care e artificiala,nedefinita..Poate ar fi judicioasa repartizarea caldurii din spatiiile comune pe nr. de ap.
Impozitarea se face in functie de suprafata detinuta in proprietate, deci inclusiv cota-parte indiviza din actul de proprietate, ca pe acesta l-ati dus la sectia financiara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tevile de caldura de la subsol e_creanga e_creanga Suntem 12 apartamente cu centrale termice pe gaz si 4 apartamente cu incalzire de la CET.Nu exista repartitoare de caldura dar avem la subsol ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Solicitare cornel1592 cornel1592 De unde pot afla dacă o Asociație de proprietari are carte funciară colectivă ( dosar cadastral) pentru a putea verifica daca ... (vezi toată discuția)