avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte succesiune

Buna ziua. Am mai intrebat acum un an in legatura cu o succesiune si vreau sa va spun ca suntem la acelasi nivel. Sotul meu, a aflat acum un an ca este mostenitorul unui teren, de pe urma tatalui sau, care a decedat in anul 1997. Nu detinem nici un fel de act, am facut toate demersurile necesare la: primaria de care apartine terenul, la Arhivele Nationale, la OCPI aferent si la Biroul Notarilor Publici pentru a gasi actul de vanzare-cumparare, sau o hotarare judecatoreasca, asa cum apar in Foaia de proprietate din CF pe numele socrului meu si toate raspunsurile au fost ca nu detin actele respective. Intre timp noi platim impozitul pe teren, el este folosit de altcineva si nu mai stim ce sa facem in acesta situatie? Un sfat va rugam? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters236702 , utilizator 11:51, 3 Februarie 2012
Deci, din cele spuse de dvs, eu inteleg ca:
- in CF socrul dvs. apare inscris ca proprietar; in mod normal in CF trebuie sa scrie si in baza carui act s-a facut inscrierea; ; adica, cu alte cuvinte stiti exact ce cautati; acel act trebuie sa-l gasiti; daca este facut de un notar, trebuie sa vedeti din ce an este actul ca sa stiti cui anume va adresati fie pentru a cere un duplicat, fie pentru a cere reconstituirea actului de proprietate
- nu ati mentionat cum anume a aflat sotul dvs. ca este mostenitorul terenului (poate avea relevanta)

Avand in vedere ca nu gasiti nicaieri nici un exemplar, cred ca in cazul dvs. se aplica teoria reconstituirii actului.

Cf Art. 95 din legea 36/1995 - (1) În situaţia dispariţiei unui act din care nu mai există niciun exemplar original se va proceda, la cererea şi cu acordul părţilor, la reconstituirea acelui act.

(2) Reconstituirea se va face la biroul notarului public unde s-a întocmit actul, cu citarea tuturor părţilor sau, după caz, a succesorilor acestora.

(3) În cazul în care actul dispărut a fost întocmit de alte organe cu activitate notarială, reconstituirea se face de judecătoria în raza căreia şi-a avut sau îşi are sediul organul care a întocmit actul, în condiţiile prevăzute la alineatele precedente.

Daca actul e intocmit de un notariat de stat, de ci inainte de 1995, sa aveti in vedere ca "Arhiva notariatelor de stat care îşi încetează activitatea se va preda judecătoriilor în a căror circumscripţie teritorială se află." Vedeti unde anume s-a facut actul ca sa stiti carei judecatorii va adresati sa-si verifice arhiva ori sa faca reconstituirea.

Platiti impozitul pe teren in continuare pana rezolvati situatia.
Parerea mea personala este ca actul de proprietate in copie se gaseste 100% la primaria unde aveti deschis rolul fiscal. Insa, pe romaneste, functionarilor le e lene si scarba sa caute actul. Tipic romanesc. Si atunci spun ca nu-l au, desi nici macar nu l-au cautat. Ori au deschis 2 dosare, si cand au realizat ca e prea complicat, au lasat-o moarta.

Incercati varianta reconstituirii. Nu inainte de a verifica si arhiva judecatoriei care a preluat arhiva notariatului de stat.

Deci : socrul meu, a dat spre folosinta si intretinere terenul unui nepot, cu o chitanta de mana, in anul 1958. Acel nepot a incercat sa intre in posesia terenului in baza acelui inscris si nereusind, a cautat urmasii socrului meu. Ne-a gasit in anul 2009 si atunci am aflat noi povestea. In Foaia de proprietate este descris un act de vanzare-cumparare din ian.1931 si un altul, banuim noi o hotarare judecatoreasca din 1935, care valideaza acel act si prin care este pus in posesie socrul meu. Stim ca sunt in jud. Bv.,unde dealtfel am facut si toate demersurile. Multumesc
Nu stim unde s-au facut actele, poate la Fagaras?,poate hotararea judecatoreasca a fost data la Bv.?, nici macar nu stim cand a venit socrul meu in Bucuresti, clar in 1947 s-a nascut sotul meu, iar in 1958 cand a facut actul de mana cu nepotul, isi construia casa. Deci putem presupune ca prin 1945 sa fi venit in capitala, clar toate persoanele de la care a cumparat, au murit si nici macar nu stim de la cine a cumparat, deci o reconstituire cum se poate face??Si succesorii presupusi ai celor care au vandt de unde sa stie ce au facut inaintasii lor?E complicat, dar va multumesc daca ma ajutati cu sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarul a pierdut actele terenului, acum vanzatorul este decedat aoprea60 aoprea60 Cum pot reface actele de proprietate pentru terenul detinut daca vanzatorul a decedat? Trebuie sa mentionez ca martorii prezenti la vanzare inca traiesc. Din ... (vezi toată discuția)
O hg de infiintare institutie - hotarare /instanta: care are putere mai mare ? oanaportar oanaportar intre - o HG /1992 de infiintare institutie publica, impreuna cu Anexa sa in care sunt enumerate cladiri si suprafete de teren si - o hotarare ... (vezi toată discuția)