avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul pensiilor in functie de stagii complete de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul pensiilor in functie de stagii complete de cotizare diferite

La recalcularea pensiilor militare conform OUG1/2011, stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 20 de ani. Mie mi s-a calculat pensia de invaliditate folosindu-se un stagiu complet de cotizare de 27 ani si 7 luni, conform Anexei 6 din Legea 263. Ca urmare, am pensia mult mai mica decat colegi de-ai mei, iesiti acum un an si jumatate la pensie, care aveau vechime mai mica in serviciu (19 ani si 10 luni vs 22 ani si 3 luni).Acest lucru nu incalca prevederile Art.2 litera d din Legea 263, care spune" principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege"?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:42, 24 Martie 2012
1. Fostii dvs. colegi au iesit la pensie potrivit altor prevederi legale, cand Legea nr. 263/2010 nu era in vigoare iar sistemul militar de pensii nu era integrat in sistemul public de pensii. Stagiul complet de cotizare de 20 de ani a fost stabilit prin Legea nr. 119/2010 si HG nr. 735/2010. Prin urmare, lor nu li se aplica dispozitiile pe care le-ati citat.

2. De ce discutam despre pensia dvs. in doua topicuri? Daca mai aveti intrebari legate de pensie, va rog sa continuati una din discutiile deschise astazi folosind butonul "raspunde".
E clar ca ei au iesit la pensie pe o alta lege, precum si faptul ca pensia le-a fost recalculata in baza altei legi decat 263. Eu vorbeam de principiul egalitatii din legea 263. Nu pot fi egali doi oameni cu aceeasi vechime, aceleasi conditii de munca, aceeasi varsta, cand unuia i se imparte punctajul mediu anual la 20, iar altuia, la 27,8. Diferenta la cuantumul pensiei este mare si nejustificata.S-a vorbit despre principiul contributivitatii cand s-a hotarat modificarea pensiilor militare. Pai, daca am contribuit la fel, n-ar trebui sa si primim aceleasi pensii?Dupa parerea mea, daca au hotarat stagiul complet de cotizare la 20 de ani, asa trebuiau sa-l lase si in legea 263, altfel apare discriminarea de care va vorbeam.
Imi cer scuze, dar eu nu reusesc sa inteleg discutia deschisa de dvs. Colegii dvs. au iesit la pensie conform unor alte acte normative, deci au pensii ceva mai mari. Dvs. ati avut ghinionul sa va deschideti drepturile de pensie ulterior datei de 1 ianuarie 2011, data la care a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010. Nu este vorba despre discriminare, ci depre aplicarea unor acte normative distincte. Cred ca ma repet si mai cred ca, din punct de vedere juridic, am spus tot ceea ce era de spus. Prin urmare, eu ma opresc aici.
Sunt nascut in septembrie 1967. Am facut scoala militara din septembrie 1986 pana in iulie 1989. Am activat in armata, alte conditii, din august 1989 pana in decembrie 2011. Din ianuarie 2012, la 44 ani si 3 luni, sunt pensionar, cu pensie de invaliditate. Cand se ve transforma aceasta in pensie pentru limita de varsta, la 47 ani si 10 luni, conf. Art 55 litera b, sau la 58 ani si 10 luni?
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
Black_Dolphin, utilizator
Ce inseamna "alte conditii"? Varsta standard de pensionare se reduce pentru perioadele lucrate in grupe de munca sau in conditii deosebite ori in conditii speciale de munca.

In situatia in care conditiile in care ati lucrat sunt prevazute in acte normative cu regim clasificat, atunci discutam despre activitate in conditii speciale (art. 30, alin. 1, lit. c din Legea nr. 263/2010). Varsta standard de pensionare de 58 de ani si 10 luni se reduce cu 11 ani, deci dvs. veti trece la pensie pentru limita de varsta la 47 de ani si 10 luni.

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta leo_bil leo_bil am fost trecut in rezerva la data de 25.07.2011, cu stagiul total de cotizare 42 ani, 4 luni, 3 zile, din care: in sistemul public - ... (vezi toată discuția)
Pensie militara anticipata fabi_arina fabi_arina Sunt cadru militar cu 20 ani vechime in sistem si 8 ani ca civil, am varsta de 45 ani. Pot sa ies la pensie? In ce conditii? Multumesc. (vezi toată discuția)