avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In ce conditii e posibila casatoria minorului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In ce conditii e posibila casatoria minorului?

Am si eu o intrebare si va rog sa-mi raspundeti la ea.....Am varsta de 16 ani si jumatate,mama mea este decedata,tatal plecat in strainatate si ma aflu in grija bunicii.....sotul bunicii,tatal vitreg al raposatei mele mame are un comportament ne adegvat,face mereu pe destepul si de multe ori ma mai si agreseaza fizic sau moral lovindu-ma sau jignindu-ma....bunica mea ma mai bate si ma bate cam rau,....As vrea sa ma casatoresc cu prietenul meu in varsta de 23 de ani care ma iubeste si care ma ajutat de multe ori pana acum in problemele cu bunicii si vrea sa ma scape de acest cosmar cu orice pret....ma pot casatorii cu el??????....ajutati`ma va rog!!!!!
anitsirc a scris:

Bine? dar dumneavoastra de unde stiti ce au facut? numai prietenul ei ar putea sustine cu atata trufie ca a facut sex cu fata.
De unde stiti dvs. ca cei doi au facut sex?
De ce atat de repede pedeapsa cu inchisoarea cand:
- nu asta este intrebarea pusa de fata
- nu reiese ca s-a comis o fapta de natura sexuala intre cei doi

Ca urmare ii acuzati si ii speriati degeaba.
Nu mai stergeti mesajele. Cu aceasta am incheiat discutia neprofesionala cu dvs. Pe viitor studiati mai cu atentie si apoi raspundeti.




Observ ca incurajati coruperea de minori.In alta ordine de idei,nu eu am sters mesajele.....
Sa inteleg ca o casatorie intre minora si prietenul sau major la acest moment nu presupune o relatie sexuala?????
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
andymaurul, utilizator
Daciana: Eu nu as recomanda sa te casatoresti asa devreme. Iar daca chiar vrei sa stii care legi corespund cu ce vrei sa faci tu, dl. Andy Maurul are dreptate. Codul Familiei nu mai este activ. In 1 Octombrie 2011 a intrat Noul Cod Civil in vigoare. Aici este legea privind incheierea casatoriei:

Art. 280

Declaraţia de căsătorie

(1) Cei care vor să se căsătorească vor face personal declaraţia de căsătorie, potrivit legii, la primăria unde urmează a se încheia căsătoria.

(2) În cazurile prevăzute de lege, declaraţia de căsătorie se poate face şi în afara sediului primăriei.

(3) Atunci când viitorul soţ este minor, părinţii sau, după caz, tutorele vor face personal o declaraţie prin care încuviinţează încheierea căsătoriei. Dispoziţiile art. 272 alin. (5) rămân aplicabile.

(4) Dacă unul dintre viitorii soţi, părinţii sau tutorele nu se află în localitatea unde urmează a se încheia căsătoria, ei pot face declaraţia la primăria în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, care o transmite, în termen de 48 de ore, la primăria unde urmează a se încheia căsătoria.


Iar, exista si alta lege:

Art. 272

Vârsta matrimonială

(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.

(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.

(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.

(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.


Iti trebuie neaparat aprobarea parintilor tai. Deci, mai bine stai si te gandesti un pic la viitor, fara suparare.
va multumesc de sfaturi...sa inteleg ca nu ma pot casatorii cu prietenul meu fara acordul tutorelui legal care nu demult timp este bunica si care de asemenea cum am spus in intrebarea adresata ma agreseaza fizic si verbal....noi chear vrem sa ne casatorim cu toate ca nu am intretinut raporturi sexoale cu iubitul meu....:-((...iar aceasta casatorie nu vrem sa o facem doar pentru ca sa ma scap de cosmarul de acasa ci si pentru ca ne iubim si ne respectam reciproc....va implor sa`mi dati o solutie...adica sa ma ajutati spunandu`mi daca este posibila sau nu casatoria fara acordul tutorelui sau parintelui in viata:help:
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
daciana-ioana, utilizator
Este posibila, decizia apartinand instantei de tutela cu acordul autoritatii tutelare....totusi....Raman la parerea exprimata mai sus sunteti prea tanara.....sa nu va para rau mai tarziu....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii sexuale cu o minora in varsta de 16 ani - sarcina modgrup modgrup Cu ceva timp in urma find la un chef am facut sex neprotezat cu o fata nestind ca este minora,acuma este gravida si parinti ei nu ma prea agreaza si nu stiu ... (vezi toată discuția)
Am si eu o intrebare foarte importanta - sex intre minori, consecinte legale razvii96 razvii96 se poate baga in puscarie un baiat de 17 ani ca a facut sex cu fata de 15 ani? Eu sunt acela, dar ea a vrut, a venit la mine si a zis ca vrea sa facem sex, si ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor !! Deni26 Deni26 Am 17 ani si 8 luni, iar parintii mei nu sunt de acord cu prietenul meu, el are 20 . Ne ameninta mereu cu politia . Acum am ramas insarcinata . Daca vor merge ... (vezi toată discuția)