avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua
Doresc sa divortez ,la partaj (casa dupa casatorie) cum este normal(50%-eu ,50%sotul)
1)Detin acte (succesiune parinti- mostenitoare pt casa+Ap). Am luat bani de la frati COTA MEA % (casa-3000$ in timp-2000-2003)+Ap 1250$(dupa decedarea Tatalui(2002) sotia sa ma despagubit la cota mea ).Total=4125$(succesiune)
2)Casa a costat 7500$(245.mil curs valutar)Eu sunt pe act de vanzare-cumparare ca titular
3)Eu am platit impozitul la casa pana in prezent(facturi)
4)Sotul nu poate dovedi(nu are facturi etc)ca a contribuit la casa.
INTREBARI
1)Pot cere la partaj din cota lui(50%)?
2)4125 $ ma avantajeaza?sau nu se ia in considerare(Succesiunea-Mostenire)?!
3)Sotul NU POATE DEMONSTARA CA A CONTRIBUIT LA CUMPARAREA CASEI(ex:Facturi,acte succesiune ETC)
4)CE SEANSE AM EU LA PARTAJ? doresc sa raman cu casa (pot sa-l despagubesc)
MULTUMESC ANTICIPAT pt raspuns

Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:54, 14 Noiembrie 2008
Stimata doamna,
Actiune in partaj este una imprescriptibila , in sensul ca poate fi introdusa oricand , la judecatoria in a carei raza teritoriala este situat bunul imobil.
Dvs puteti face dovada ca ati avut o contributie mai mare in achizitia acesui bun comun, fapt care poate fi demonstrat prin orice mijloc de proba.
Apartamentul poate sa fie atribuit dvs , cu obligatia de a plati o sulta aferenta fostului sot !
Atentie Bunurile execeptate de la comunitatea matrimoniala de bunuri sunt cele prevazute in articolul 31, care reprezinta bunuri proprii.
(printre care si bunurile dobandite prin mostenire)
Succes
Multumesc pt raspuns
Nu inteleg? ex-sotul poate intra la valoarea mosteniri mele?adica la acei 4125 $ pe care frati mei M-AU DESPAGUBIT In urma unei succesiuni.
Pot cere la partaj :
Sa demostreze ca a lucrat undeva cu carte de munca! (NU A CONTRIBUIT CU NICI-UN BAN LA CUMPARAREA CASEI) deoarece a plecat in strainatate si m-a lasat sa platesc singura (NU EXISTA NICI-O TRANZACTIE DE TRANSFER DE BANI )pe numele meu
Iar eu plateam luna de luna rata la casa(suma data de frati timp de 3 ani)si restul eu am lucrat.
Puteti sa-mi dati o idee CE PROCENTRAJ ARE (detine)in cazul meu?
NU , sotul dvs nu are drept la bunurile dobandite prin mostenire.
In lipsa unor analize concrete a documentelor , nu va pot spune ce procent i-ar reveni sotului .
Bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin moştenire, legat sau donaţie, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune, sunt bunuri proprii.
Literatura de specialitate si practica judiciara au stabilit regula potrivit careia cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti se stabileste in raport de contributia sa la dobandirea si conservarea bunurilor comune.
In cazul in care nu poate fi determinata contributia fiecarui sot la dobandirea si conservarea bunurilor comune, instanta poate imparti bunurile in cote egale intre soti.
Astfel, cotele-parti ale sotilor pot fi neegale daca contributia acestora la dobandirea si conservarea bunurilor comune este diferita.
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc mult D-l Elis
Cine este DISPUNATORUL?(a prevazut ca ele vor fi comune,sunt bunuri propii?!!!! nu inteleg despre ce este vb
Motivul divortului este un mess(care il am ca proba)precum Sotul doreste bani dupa un teren(al bunici mele)Care sunt urmarile acestui gest?ex.PARTAJ?¿
Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Fostul soț a decedat înainte de a face partajul. nu avem copii, dacă succesorii lui nu fac nimic în vederea succesiunii în termen de 7 luni pot obține proprietatea? Vic2018 Vic2018 Buna ziua, fostul meu sot a decedat in oct 2018, chiar daca eram divortati din iunie 2017, partajul nu a fost facut. Impreuna posedam un apartament, cota 50% ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ancamaia ancamaia Buna ziua, Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)