avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale cand se prescriu datoriile la stat?
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

cand se prescriu datoriile la stat?

buna ziua.
v prezint urmatoarea speta.acum doua zile s-a primit prin posta un plic cu notificare de plata din partea unei soc. com. cu capital integral de stat a unor facturi "restante" din 2006 si 2007, respectiv pentru lunile "mai iunie, octombrie 2006" si "aprilie, august decembrie 2007" in valoare de circa 2 mil. lei vechi.mentionez ca aceste facturi au fost achitate la momentul acela dar in prezent nu exista chitantele pentru a dovedi plata. ce e de facut in aceste conditii? trebuie platite inca o data? mentionez ca aceata soc a intrat in faliment,in 2008.
Cel mai recent răspuns: iulian-adrian , utilizator 15:26, 6 Februarie 2012
Fiind vorba despre achitarea unor facturi, ma indoiesc ca ele se refera la o datorie catre stat. Mai degraba este vorba despre o datorie catre o societate comerciala. Prescriptia in ce priveste creantele bugetare este de 5 ani si este prevazuta de Codul fiscal, pentru celelalte creante prescriptia fiind de 3 ani. Daca va referiti pana la urma la creante datorate unei societati, ele intra sub incidenta prescriptiei de 3 ani, si aceste datorii din 2006 si 2007, in momentul de fata sunt prescrise.
Decretul nr 167/1958 prevedere termenul general de prescriptie a datoriilor la 3 ani
Daca restantele provin din anii 2006 si 2007,acestea intra sub incidenta normei metionate
este vorba de o societate comerciala cu capital integral de stat.ideea e ca aceste facturi au fost platite dar nu mai exista chitantele de plata doveditoare.prin notificare se intelege ca daca nu se achita in doua saptamani creanta, se va actiona in justitie pe calea executarii silite.ce sa fac?
Chiar daca e societate comerciala cu capital de stat, creanta respectiva are natura comerciala si este supusa prescriptiei de 3 ani. Daca nu aveti documente justificative ale platii nu puteti dovedi efectuarea acesteia. Oricum pe cale de exceptie puteti invoca prescriptia creantei, care nu trebuie dovedita cu inscrisuri.
va multumesc pentru raspunsuri.m -am mai linistit.creanta nu e mare dar trebuia platita de o pensionara...si fiecare leu in plus conteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii de 3 ani. sa le platesc? ministru_ ministru_ Buna ziua! Am si eu o problema. Zilele trecute mi-a venit o notificare de la un fost furnizor cum ca nu am achitat 2 facturi intocmite in luna februarie 2006. ... (vezi toată discuția)
Executare silita pt datorie achitata acum peste 10 ani Dia Stef Dia Stef Buna seara, am avut un credit la Raiffeisen Bank din 2003. In 2005 am inceput sa acumulez niste restante. Am fost notifficata de o firma de recuperari si am ... (vezi toată discuția)
Am fost notificat pentru o datorie din 2007. habar n-am despre ce e vorba, datoriile astea n-au și ele un termen de prescripție? dunka83 dunka83 Primesc o notificare de plata a unei datorii din 2007 in 2019, un numar de dosar si valoarea de plata si un numar de cont de la o societate de recuperare ... (vezi toată discuția)