in nici un caz nu ar fi trebuit sa achitati ceva ce nu datorati... Dvs nuati acceptat calitatea de mostenitor al unchiului dvs de aceea, nici nu trebuie sa achitati o datorie... la fel si matusa... oricum firma respectiva de recuperari nu poate executa nimic pentru ca nu are nici un fel de titlu executoriu
Asa procedeaza firmele de recuperare. Merg la intimidare.
Ce e de facut, dupa parerea mea, a unuia care a trecut printr-o situatie similara.
1. Blocati accesul la apelarea telefonului matusii dv.
2. Pt. executarea silita, cu care ameninta, firma de telefonie trebuia sa cedeze oficial dreptul de recuperare catre firma de recuperare.
3. Firma de recuperare trebuia sa-l notifice pe tatal dv despre cesionarea drepturilor de recuperare catre firma recuperatoare si sa-i notifice toate datoriile acumulate, prin executorul judecatoresc sau scrisoare recomandata cu raspuns platit;
Daca cei de la firma de recuperare insista, inseamna ca in acest stadiu au ajuns.
4. Pentru a incepe procedura de executare silita, va trebui ca firma recuperatoare sa cheme in judecata pe tatal dv. Cum tatal dv a decedat, va trebui sa cheme pe toti mostenitorii. Titlu au, deoarece contractele de telefonie mobila se pare ca tin loc de titlu.
5. Cu acest titlu, firma recuperatoare trebuie sa mearga in instanta si sa ceara incuviintarea executarii silite a debitorului, care este tatal dv.
6. Daca nu s-a dezbatut mostenirea, va trebui sa provoace iesirea din indiviziune, inainte de a cere incuviintarea executarii silite.
Concluzia: daca sunteti singura mostenitoare, pana la urma tot va trebui sa platiti.
Deschideti o corespondenta( cu AR) in care sa le propuneti plata in rate, pentru o suma pe care sa o negociati, dar care sa ramana fixa. Daca nu vor fi de acord, aceasta va fi o "proba" care va poate ajuta intr-o eventuala actiune in instanta, judecatorul putand diminua penalizarile. Si continuati sa platiti in rate, cel putin pana la lichidarea datoriei efective, fara penalizari.
Pe acest forum exista chiar o discutie cu privire la datoriile neachitate, unde ideea este ca firmele de recuperare, daca suma de recuperat este mica, sfatuiesc creditorii sa renunte. Depinde daca doriti sa va asumati riscul.
Fac precizarea ca nu sunt avocat dar am trecut printr-o situatie similara.
Precizare. Bunurile dv pot fi urmarite silit numai daca ati dezbatut mostenirea si sunteti singura mostenitoare.
Mama dv mosteneste 1/4 din masa succesorala. Deci si ea este chemata la achitarea debitului lasat de tatal dv. Asa cum am spus, unii judecatori tin seama de buna credinta a debitorilor. Insa nu este obligatoriu. Penalizarea este inscrisa ca si clauza penala in contractul semnat de tatal dv. Deci, sunteti buna de plata, atat dv cat si mama dv, proportional cu mostenirea.
Am totusi speranta ca, cu un ton conciliant, puteti "cadea la pace" cu firma de recuperare.