Prin Legea nr.30 din 18 mai 1994, publicată în Monitorul Oficial nr.135 din 31 mai 1994, România a ratificat Convenţia Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului (C.E.D.O.), precum şi protocoalele adiţionale la aceasta nr.1, 4, 6, 7, 9, 10.
În acest mod, conform art.11 şi 20 din Constituţie, Convenţia şi protocoalele ei adiţionale au devenit parte integrantă a dreptului intern, având prioritate faţă de acesta, altfel spus C.E.D.O. şi protocoalele adiţionale au devenit izvor de drept intern obligatoriu şi prioritar, ceea ce, în plan naţional, are drept consecinţă imediată aplicarea convenţiei şi protocoalelor de către instanţele judecătoreşti române, iar în plan internaţional acceptarea
controlului prevăzut de C.E.D.O. cu privire la hotărârile judecătoreşti naţionale.
Dreptul la un proces e chitabil este o componenta a dreptului de aparare .Asa cum este el inteles in reglermentarile enuntate .
Rezultă că, în accepţiunea Convenţiei, dreptul la un proces echitabil are mai multe componente şi anume: accesul liber la justiţie; examinarea cauzei în mod echitabil, public şi într-un termen rezonabil; examinarea cauzei de către un tribunal independent, imparţial, stabilit prin lege; publicitatea pronunţării hotărârilor judecătoreşti.
Examinarea cauzei în mod echitabil, public şi într-un termen rezonabil.
Aceasta presunpune si asigurarea respectarii principiilor dreptului procersual penal , respectiv::
legalitatea procesului penal;
oficialitatea procesului penal;
aflarea adevarului;
rolul activ al organelor judiciare;
garantarea libertatii persoanei;
respectarea demnitatii umane;
prezumtia de nevinovatie;
>garantarea dreptului de aparare;
limba in care se desfasoara procesul penal;
Nerespectarea reglementarilor care se subsumeaza principiului dreptului de aparare pot determina nulitatea actelor intocmite in acest mod ori incidenta unor sanctiuni penale, in ipoteza in care incalcarile respective intrunesc elementele constitutive ale unor infractiun
- Dreptul la un proces echitabil înseamnă şi posibilitatea rezonabilă a oricărei părţi de a expune cauza sa instanţei de judecată, în condiţii care să nu o dezavantajeze faţă de partea adversă, ceea ce se realizează prin asigurarea dreptului său la apărare.
Dreptul la aparare este consacrat si de legea fundamentala ,care spune ca dreptul la aparare este garantat iar partile au dreptul de a fi asistate sau reprezentate in tot cursul procesului penal, de avocat ales sau numit din oficiu.
Realizarea dreptului la apărare este asigurată şi prin modul de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti, la baza căruia stau principiile legalităţii, egalităţii părţilor, gratuităţii, colegialităţii, publicităţii, controlului judiciar, imutabilităţii şi rolului activ al instanţei.