Buna ziua. Daca intocmesc cadastrul si intabularea locuintei deja construite, pot adauga inca o anexa in cadastru, respectiv baie si bucatarie, "lipite" de casa, pentru a nu mai fi nevoie de proiect pentru ridicarea respectivei anexe? Si daca este legal acest lucru.
Va multumesc!
Dacă este edificată înainte de anul august 2001 se poate înscrie în cartea funciară potrivit prevederilor art. 55, al.1 indice 1 din lg. nr. 7/1996 rep. şi modif. coroborată cu prev. lg. nr. 50/1991 rep.
"Dacă adaug,încă o anexă" deci întrebarea este pentru viitor, cel puţin aşa am înţeles eu-răspunsul este, nu. Cadastrul actual al imobilului , casă, se face având autorizaţia de construire care este eliberată pentru un proiect, -imobilul are regim de înălţime , are amplasament, are o valoare declarată pentru impozitare, inclusiv proces verbal de recepţie definitivă pentru acel imobil. Tocmai aceasta este esenţa unui cadastru-funcţia lui tehnică-ceeace este scris să corespundă cu situaţia reală şi funcţia economică-pentru ceeace ai înscris să plăteşti corect taxele şi impozitele. Nu mai vorbesc de funcţia juridică.
ªi mai apoi, la cadastru, nu se poate adăuga sau scădea cum ne vine-toate acestea constituie modificări de C.F, modificări care determină schimbarea unui cadastru inscris.
Un vecin avea langa apartamentul sau o boxa pe care o folosea de cativa ani. Prin 2004 s-a pus problema ca cei care folosesc aceste boxe sa plateasca o chirie la asociatie. Era cate una pe fiecare etaj, cam de 1,5 m.p. si s-a stabiulit 3 lei/fiecare.
Dupa incercari repetate din partea conducerii asociatirei, fata de acest vecin, ca sa semneze un contract de inchiriere asa cum au facut majoritatea, acest vecin a veni totusi cu greu la asociatie, prin anul 2006, dar a adus schitele apartamentului, cu stampila si semnatura cadastrului, in sfarsit tot tabietul. Din acestea reiesea clar ca este facut in anul 2004 si cuprindea in proprietatea sa si acea boxa, practic pe desen nu mai este perete intre apartament si acea boxa. Suprafata apartamentului era cu exact 1,5 m.p. mai mare decat suprafata apartamentului de deasupra sau dedesubt. Probabil a apelat la un specialist in cadastru iar acesta a facut schita asa cum a vazut, pentru ca vecinul respectiv daramase peretele despartitor fara ca acest lucru sa se vada din afara apartamentului.
Asa a ramas si astazi in 2012 si este chiar afisat pe lista de plata cu suprafata mai mare decat a vecinilor de sus si de jos.
Citind mesajele de mai sus, ma intreb cine poate si cum poate cineva, vecini, administrator..., sa verifice legalitatea, sa demonstreze ca a fost o intabulare ilegala a unui spatiu comun?
Ce demersuri s-ar putea face, unde si daca nu cumva este prea tarziu daca acea intabulare s-a facut in 2004?
Poate nu ar avea nimic impotriva vecinii dar sa-l cumpere sau sa-l inchirieze si nu sa-l ia prin asemenea inselatorie.
Prin actiune în rectificare carte funciară, se va cere radierea din plan cadastral al vecinului , suprafaţa respectivei boxe, care aparţine asociaţiei de proprietari, conform cărţii tehnice a blocului.
Faptul că plăteşte sau a plătit pentru o suprafaţă mai mare, nu-l îndreptăţeşte ca să devină proprietar al acelei suprafeţe atâta timp cât aceasta este spaţiu comun al asociaţiei.