avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi banesti

Buna ziua! Am de recuperat salarii restante de mai bine de 2 ani de la angajator.As dori sa ceri in instanta si plata daunelor -interse pe motiv ca angajatorul a intarziat f mult timp cu banii .As putea avea castig de cauza ? Acorda instanta daune -interese ,asa cum se specifica si in art 166 alin 4 Codul muncii? Rog o lamurire de la persoanele care au intalnit astfel de situatii.
MULTUMIRI ANTICIPATE
Cel mai recent răspuns: mihai_14 , utilizator 20:59, 10 Februarie 2012
Solicitati plata sumelor de bani cu titlu de salariu reactualizata cu coeficientul de inflatie .In privinta daunelor interese este discutabil.
In ce sens discutabil ? Daca nu va suparati sa-mi spuneti, eu just consider ca dupa 2 ani fara salariu ,nu e o suma mare ,in comparatie cu altii care cer mii de euro
In temeiul dispozitiilor art. 166 alin. (4) C. muncii, este intemeiata cererea salariatului de acordare de daune-interese, constand in dobanda legala aferenta drepturilor salariale neplatite, incepand cu data scadentei acestora.

Prin neplata salariului , angajatorul a încalcat aceste prevederi legale , precum si prevederile art. 40 alin 2 lit. c din Codul muncii potrivit carora „angajatorul trebuie sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractele colective de munca si din contractele individuale de munca” si a produs reclamantilor un prejudiciu material pe care va fi obligata sa îl acopere in temeiul raspunderii patrimoniale reglementata de art. 253 alin.1 din Codul muncii care prevede ca „ angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”.

In practica s-a statuat ca, instanta va putea obliga pe angajator la plata drepturilor salariale cuvenite reclamantului pentru munca desfasurata în perioada ......., cu dobânda legala aferenta , aceasta reprezentând daunele interese prevazute de art 166 alin 4 din Codul Muncii , daune interese datorate pentru neplata salariului....
sa inteleg ,ca pot primi aceste daune -interese, dobanda o calculeaza instanta sau se va face expertiza?
multumesc freeelis!
Da, se pot primi astfel de daune-interese ... calculul fie se va face prin expertiza, fie de catre executorul judecatoresc

Alte discuții în legătură

Daune-interese, dreptul muncii Radamante Radamante 1. Un salariat obtine o hotarare de instanta prin care angajatorul este obligat sa ii plateasca diferente salariale actualizate cu rata inflatiei. 2. Potrivit ... (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturilor salariale restante Papp Cristina Carmen Papp Cristina Carmen Buna ziua~ In calitate de salariat al unei societati comerciale care nu mi-a achitat drepturile salariale restante de 4 luni de zile, as dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)
Salar neplatit NiculinaA NiculinaA Buna ziua La actionarea in instanta a fostului patron, pentru nerespectarea prevederilor contractuale, respectiv neplata salarului, se iau in considerare ... (vezi toată discuția)