Buna ziua! Am de recuperat salarii restante de mai bine de 2 ani de la angajator.As dori sa ceri in instanta si plata daunelor -interse pe motiv ca angajatorul a intarziat f mult timp cu banii .As putea avea castig de cauza ? Acorda instanta daune -interese ,asa cum se specifica si in art 166 alin 4 Codul muncii? Rog o lamurire de la persoanele care au intalnit astfel de situatii.
MULTUMIRI ANTICIPATE
In ce sens discutabil ? Daca nu va suparati sa-mi spuneti, eu just consider ca dupa 2 ani fara salariu ,nu e o suma mare ,in comparatie cu altii care cer mii de euro
In temeiul dispozitiilor art. 166 alin. (4) C. muncii, este intemeiata cererea salariatului de acordare de daune-interese, constand in dobanda legala aferenta drepturilor salariale neplatite, incepand cu data scadentei acestora.
Prin neplata salariului , angajatorul a încalcat aceste prevederi legale , precum si prevederile art. 40 alin 2 lit. c din Codul muncii potrivit carora „angajatorul trebuie sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractele colective de munca si din contractele individuale de munca” si a produs reclamantilor un prejudiciu material pe care va fi obligata sa îl acopere in temeiul raspunderii patrimoniale reglementata de art. 253 alin.1 din Codul muncii care prevede ca „ angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul”.
In practica s-a statuat ca, instanta va putea obliga pe angajator la plata drepturilor salariale cuvenite reclamantului pentru munca desfasurata în perioada ......., cu dobânda legala aferenta , aceasta reprezentând daunele interese prevazute de art 166 alin 4 din Codul Muncii , daune interese datorate pentru neplata salariului....
Salar neplatit
NiculinaA
Buna ziua
La actionarea in instanta a fostului patron, pentru nerespectarea prevederilor contractuale, respectiv neplata salarului, se iau in considerare ... (vezi toată discuția)