avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune-interese, dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune-interese, dreptul muncii

1. Un salariat obtine o hotarare de instanta prin care angajatorul este obligat sa ii plateasca diferente salariale actualizate cu rata inflatiei.
2. Potrivit Codului Muncii are dreptul la daune-interese- Art. 166 alin.(4) Întârzierea nejustificată a plății salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
3. Daunele-interese(dobanda legala remuneratorie) trebuie solicitate/a in acelasi timp/aceeasi actiune cu diferentele salariale actualizate cu rata inflatiei? Daunele-interese sunt drepturi accesorii dreptului principal stabilit de instanta(restante salariale actulaizate cu rata inflatiei)?
ICCJ, referitor la dobanda penalizatoare ,a precizat ca:"43. Prin urmare, răspunzând primei ipoteze din întrebarea nr. 1, aceste dobânzi nu au un caracter accesoriu debitului principal și nu reprezintă daune-interese datorate în temeiul art. 166 alin. (4) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru salariul neachitat, pentru care angajatorul este de drept în întârziere de la data scadenței obligației de plată a salariului.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2015
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 13:02, 13 Decembrie 2015
Plata cu întârziere a salariului conferă salariatului dreptul la despăgubiri compensatorii, constând în dobânda legală, în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 9/2000, salariatul creditor nefiind ţinut să justifice paguba. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1689/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2005, p. 121)

''.. prejuidiciul la care se referă art. 161 alin. (4) - in prezent art.166 alin.4 C.mun. - este material, angajatorul nefiind susceptibil a răspunde pentru daune morale, în caz de întârziere nejustificată a plăţii salariului sau de neplată a acestuia, cu excepţia situaţiei în care şi-a asumat expres, printr-o clauză contractuală, răspunderea şi pentru daune morale. (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 60) "
Eu gandesc in felul urmator:
1. daunele-interese(dobanda legala remuneratorie) o solicit impreuna cu restanta salariala sau mai tarziu separat.
2.judecatorul imi da dreptate ,"primesc" restante salariale +dobanda legala( remuneratorie), si stabileste anul 2010 ca an al platii.

3. Angajatorul nu o pune in aplicare nici dupa 2 ani.

4. Dobada penalizatoare la care face referire ICCJ este o sanctiune pentru ca angajatorul nu mi-a platit restanta salariala si daunele-interese in 2010, dar nu reprezinta daune-interese stablite potrivit Codului Muncii.

5. Daunele-interese nu exclud dobanda penalizatoare, dar aceasta nu poate fi "acordata" decat daca plata restantelor salariale/ si a daunelor-interese solicitate in legaura cu acestea nu au fost realizata la timp.

Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2015
Radamante, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar neplatit NiculinaA NiculinaA Buna ziua La actionarea in instanta a fostului patron, pentru nerespectarea prevederilor contractuale, respectiv neplata salarului, se iau in considerare ... (vezi toată discuția)
Dau in judecata o firma pentru neplata drepturilor salariale,pe ... bogdan57 bogdan57 Dau in judecata o firma pentru neplata drepturilor salariale,pe lângă salariile restante ce pot sa mai cer? Pot cere si sa i se pună firmei sechestru ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale neacordate si daune oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati sa deslusesc urmatoarea problema: In situatia in care angajatorul refuza acordarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)