avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare donatie

Buna ziua, m-ar interesa si pe mine in ce conditii se poate anula o donatie de bani primita de la parinti. Doresc acest lucru deoarece mai am frati si am inteles ca daca mor parintii mei care mi-au facut aceasta donatie trebuie sa aduc banii din donatie la masa succesorala. Va multumesc!!!
Donatia poate fi revocata in urmatoarele situatii:
1- ingratitudine
2- neexecutarea sarcinii , daca este o donatie afectata de sacrcini
3- survenienta de copil , aceasta cauza de revocare interevenind de drept.
Donaţiile nu pot depăşi un anumit procent din totalitatea bunurilor deţinute de donator, procent ce se va stabili în funcţie de numărul copiilor pe care acesta îi are sau de părinţi. Dacă donaţia trece peste partea disponibilă, se va reduce la această parte. Reducţiunea se poate cere numai de moştenitorii rezervatari, moştenitorii acestora sau cei care înfăţişează drepturile lor. Calculul şi ordinea reducţiunilor se face conform prevederilor Codului civil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacata o donatie ? love_singh love_singh Poate fi atacata o donatie facuta de unchi catre un nepot in conditiile in care acesta mai are si alti frati? (vezi toată discuția)
Contractul prin donatie a unui imobil ContSters122359 ContSters122359 buna .as dori sa stiu daca parinti mei imi vor face contract de donatie ,pe casa in care locuiesc la ora actuala,daca sepoate ca fratii mei,2 la numar,sa atate ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)