avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... plangere impotriva unui avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

plangere impotriva unui avocat

unde trebuie sa depun o plangere impotriva unui avocat care mi-a introdus tardiv un recurs si am pierdut procesul., ce organ este competent sa judece o asemenea cerere, in cat timp o pot face? pot cere si despagubiri? pot cere excluderea lui din profesie?
Cel mai recent răspuns: Oanamares , utilizator 16:29, 11 Februarie 2012
puteti promova o actiune "in raspundere delictuala", cu motivatia de "omisivitate", care va creat prejudicii pe care le invocati in instanta. Acest fapt numai daca aveti Contract in sensul ca trebuia sa va introduca si cereri in caile de atac..
nu, eu intreb ce organ al profesiei e competent: consiliul sau decanul, pentru a dispune sanctionarea in acest caz( nu solicit restituirea onorariului ci sanctionarea avocatului)? este abilitat organul profesiei sa imi acorde si despagubiri sau trebuie intentata actiune in fata instantei civile?
Fara a fi rautacioasa ,dar chiar credeti ca baroul va dispune sanctiuni???
Legea 51/1995:
Art. 38
Avocatul este dator sa studieze temeinic cauzele care i-au fost incredintate, angajate sau din oficiu, sa se prezinte la fiecare termen la instantele de judecata sau la organele de urmarire penala ori la alte institutii, conform mandatului incredintat, sa manifeste constiinciozitate si probitate profesionala, sa pledeze cu demnitate fata de judecatori si de partile din proces, sa depuna concluzii scrise sau note de sedinta ori de cate ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta sau instanta de judecata dispune .
(1) Avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.
Art. 70
(1) Avocatul raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia sau in afara acesteia, care sunt de natura sa prejudicieze onoarea si prestigiul profesiei sau ale institutiei.
(2) Avocatul care conduce asistenta judiciara de pe langa fiecare instanta este obligat sa sesizeze in scris consiliului baroului faptele comise de orice avocat, in conditiile prevederilor alin. (1).
(3) Instantele judecatoresti si parchetele Ministerului Public sunt obligate sa inainteze consiliului baroului orice plangere facuta impotriva unui avocat si sa il instiinteze despre orice actiune de urmarire penala sau de judecata pornita impotriva unui avocat.
Art. 71
(1) Anchetarea abaterii si exercitarea actiunii disciplinare sunt de competenta consiliului baroului.
(2) Anchetarea abaterii si exercitarea actiunii disciplinare privind pe membrii organelor de conducere ale uniunii si pe decanii barourilor sunt de competenta comisiei permanente a uniunii.
(3) Membrii comisiei permanente care sunt anchetati nu pot participa la dezbaterile privind luarea deciziei de exercitare a actiunii disciplinare.
(4) In toate cazurile actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult un an de la data savarsirii abaterii.
Art. 72
In cadrul fiecarui barou se organizeaza si functioneaza o comisie de disciplina care judeca, in prima instanta si in complet de 3 membri, abaterile disciplinare savarsite de avocatii din acel barou.
(2) In cadrul Uniunii Avocatilor din Romania functioneaza Comisia Superioara de Disciplina, independenta de conducerea uniunii, care judeca:
a) ca instanta de fond, in complet de 3 membri, abaterile membrilor organelor de conducere ale uniunii si ale decanilor barourilor;
b) ca instanta de recurs, in complet de 5 membri.
(3) Recursul declarat impotriva deciziei Comisiei Superioare de Disciplina, ca instanta de fond, este judecat de consiliul uniunii, constituit ca instanta disciplinara in plenul sau, mai putin cel in cauza.
(4) Procedura judecarii abaterilor este prevazuta in statut si se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila.
Art. 73
(1) Sanctiunile disciplinare sunt:
a) mustrarea;
b) avertismentul;
c) amenda de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, care se face venit la bugetul baroului. Plata amenzii se va face in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii disciplinare. Neachitarea in acest termen atrage suspendarea de drept din exercitiul profesiei, pana la achitarea sumei;
d) interdictia de a exercita profesia pe o perioada de la o luna la un an;
e) excluderea din profesie.
(2) In perioada interdictiei avocatul nu poate presta sub nici o forma asistenta juridica, nu poate face uz de calitatea de avocat si nu poate participa la activitatea organelor profesiei.
(3) Impotriva deciziei disciplinare pot declara recurs persoana interesata, decanul baroului si presedintele uniunii, in termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 74
(1) In caz de abatere evidenta si grava, instanta disciplinara poate lua masura suspendarii avocatului din exercitiul profesiei pana la judecarea definitiva a cauzei.
(2) Impotriva incheierii prin care s-a luat aceasta masura se poate declara recurs in termen de 5 zile de la comunicare.
(3) Recursul este suspensiv de executare si va fi solutionat de urgenta.

clar nu, dar asta e alta discutie..era o intrebare teoretica bazata pe dispozitiile legii, nu ale practicii..:)
asta e speta INPPA pt exameul din 2012

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva activitatii avocatului diana22 diana22 in cazul in care vreau sa ma plang de activitatea defectuoasa a unui avocat ma adresez consiliului baroului sau decanului??/ daca depun gresit plangerea la un ... (vezi toată discuția)
Contestatie gabrielcartas gabrielcartas Pentru definitivi: fax la nr.
021/330.12.97 CONTESTATIE Subsemnatul CARTAS GABRIEL, candidat la examenul ... (vezi toată discuția)
Profesia de avocat este incompatibila cu profesia de cenzor? cyan cyan Art. 15-Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă ... (vezi toată discuția)