Va multumesc pt. redirectionare ,ceea ce este acolo nu este chiar ce doream eu sa stiu .
Eu am cumparat o proprietate care intre noi nu avea gard pe o bucata ,adica el are casa construita la 50-60 cm de delimitare iar gardul ,este construit pana in dreptul primului colt al casei si apoi lipit de el ,apoi continua de la ultimul colt pana in spate ,practic in spatele casei lui nu exista gard .Intrebarea era cine are obligatia sa il construiasca !
Prin definiţie un gard între 2 proprietăţi delimitează cele 2 proprietăţi vecine, deci este un lucru comun, profitabil ambelor fonduri. Cheltuielile pentru un astfel de gard se vor împărţi pe din două, Art.560 cod civil arată că proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire, suportând în mod egal, cheltuielile ocazonate de aceasta.
Cred că este destul de clar. De altfel acest lucru ar trebui să fie de la sine înţeles chiar fără a avea nevoie de un art.de lege care să ne impună acest lucru.
In practica cel caruia ii foloseste ! :P Costurile construirii gardului se pot impartii numai cu conditia ca acesta sa fie ridicat in conditiile legii : autorizatie de constructie , pe hotar si cu acordul ambilor ! (cum ar fi sa ridici un gard care sa valoreze mai mult decat bordeiul vecinului , si pe urma sa-l obligi sa-ti plateasca o despagubire pe care nu si-o permite nici in n-shpe vieti )
Nu este vorba de a ridica ZIDUL CHINEZESC. Un gard foloseşte ambelor proprietăţi şi se ridică deobicei în mod amiabil. Dacă unul vrea să-l construiască din materiale deosebit de scumpe, acest lucru nu mai este considerat util ci o lucrare voluptorie şi o plăteşte. Dar asta prin instanţă.