avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatori

Buna,
Lucrez la o firma de 5 luni si am fost anuntata de inchiderea magazinului de la 1 martie. Acestia ne-au oferit somaj, dar eu nu pot sa beneficiez de asa ceva, as vrea sa stiu daca as putea primi acest salariu compensatoriu?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:35, 24 Februarie 2012
Angajatorul este obligat sa acorde salarii compensatorii numai daca sunt prevazute in CCM aplicabil, RI sau CIM.
Legislatia e putin imprecisa in domeniu, spune ca se acorda compensari in limitele stabilite de contractul colectiv de munca. In opinia mea, trebuie sa primiti un salariu compensatoriu ca masura de protectie sociala.
georgeserban a scris:

Legislatia e putin imprecisa in domeniu, spune ca se acorda compensari in limitele stabilite de contractul colectiv de munca. In opinia mea, trebuie sa primiti un salariu compensatoriu ca masura de protectie sociala.


Motivatia in drept??!!:rtfm:
Nu exista nicio motivatie in drept la ceea ce a sustinut colegul nostru ... intrucat , nu exista niciun text de lege care sa interzica inserarea in Reg.Intern sau in c.i.m. a unei clauze privind acordarea de salarii compensatorii ...

Legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..

Potrivit art.20 alin.1 C.mun., în afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
De asemenea, art.242 lit.c C.mun. dispune ca, regulamentul intern cuprinde drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor...

Coroborand cele doua texte de lege rezulta ca in Reg.Intern sau in c.i.m. se pot insera clauze privind acordarea de salarii compensatorii ...
Din cunostintele mele, salariile compensatorii sunt supuse aceluiasi regim de impozitare ca orice alt salariu. Imi puteti confirma sau infirma aceasta informatie? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
IoanaAda, utilizator

Alte discuții în legătură

Dsponibilizare si dreptul la compensatie mirela tuleu mirela tuleu Buna ziua, va rog spuneti-mi daca angajatorul mai este obligat prin lege sa asigure minim 1 salariu compensatoriu pentru salariatii disponibilizati(CCMUN 2010 ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii lorinaflorina lorinaflorina Lucrez de 8 ani la o companie ce urmeaza a fi privatizata si se fac disponibilizari cu acordare de platii compensatorii . Din cei 8 ani am lucrat ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu va rog ajutati-ma! beta88 beta88 buna ziua!in 2 luni angajatorul meu vrea sa ma concedieze prin articolul 67 din legea 53/2003!as vrea sa stiu daca pot primi salariu compensatoriu!specific nu ... (vezi toată discuția)