avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plati compensatorii

Lucrez de 8 ani la o companie ce urmeaza a fi privatizata si se fac disponibilizari cu acordare de platii compensatorii .
Din cei 8 ani am lucrat 7 ani norma intreaga (8 ore ) si incepand de anul trecut lucrez 4 ore avand gr de invaliditate III .
Ce rugaminte am la dv : Puteti sa-mi spuneti si mie cind se calculeaza valoarea platilor compensatorii se ia in calcul salariul integral avut in cei 5 ani vechime pentru care beneficiez de plati compensatorii sau ultimul salariu avut in companie .
Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 10 August 2013
platile compensatorii se fac potrivit dispozitiilor C.C.M.
nu reprezinta o medie a salariilor
Legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..

Insa , potrivit art.20 alin.1 C.mun., în afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
De asemenea, art.242 lit.c C.mun. dispune ca, regulamentul intern cuprinde drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor...

Coroborand cele doua texte de lege rezulta ca in Reg.Intern sau in c.i.m. se pot insera clauze privind acordarea de salarii compensatorii ...

In concluzie, salariile compensatorii pot fi obtinute numai daca exista prevederi in acest sens in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in c.i.m. incheiat cu angajatorul.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dsponibilizare si dreptul la compensatie mirela tuleu mirela tuleu Buna ziua, va rog spuneti-mi daca angajatorul mai este obligat prin lege sa asigure minim 1 salariu compensatoriu pentru salariatii disponibilizati(CCMUN 2010 ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatori ContSters240641 ContSters240641 Buna, Lucrez la o firma de 5 luni si am fost anuntata de inchiderea magazinului de la 1 martie. Acestia ne-au oferit somaj, dar eu nu pot sa beneficiez de asa ... (vezi toată discuția)
Firma care intra in insolventa Victorina20 Victorina20 Buna ziua, in momentul de fata lucrez la o firma care intra in insolventa (nu stiu daca s-a depus dosarul sau nu pentru ca nu ni se spune) as dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)