avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma care intra in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma care intra in insolventa

Buna ziua, in momentul de fata lucrez la o firma care intra in insolventa (nu stiu daca s-a depus dosarul sau nu pentru ca nu ni se spune) as dori sa stiu in cazul in care ma concedieaza in momentul in care dosarul de insolventa este aprobat pe motive evidente care nu tin de mine ce drepturi am? Mi se da salariu compesator si se platesc zilele de concediu ramase. Daca firma nu mai are banii ce sanse am sa mi se mai plateasca drepturile salariale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 12 Iunie 2017
1. Zilele de CO vi se compenseaza in bani la incetarea c.i.m.

2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.)

In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie de a acorda asa ceva.
Multumesc pentru raspuns. Intradevar firma are un dosar inaintat catre tribunal pentru declararea falimentului ( sedinta se tine pe 19.06) iar in regulamentul intern este specificat de un salariu compensator ( lucru care s-a si intamplat in momentul in care punctele de lucru - magazinele s-au inchis, fetele au primit un salariu compensator). Insa daca se declara falimentul si pe urma primim notificarea pentru concediere se mai aplica regulamentul intern pentru a primi acel salariu compesator sau fiind declarat faliment firma poate sa imi refuze plata salariului pe motiv de faliment sau ca firma nu mai are bani?
Pana la data cand societatea se radiaza , reg.intern este in vigoare.

Pana la data cand inceteaza c.i.m., acesta beneficiaza de toate drepturile mentionate in c.i.m., in reg.intern si in c.c.m. aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)
Drepturi gabitag gabitag Ce drepturi are un angajat cand societatea la care lucreaza a intrat in insolventa? Va multumesc pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Plati compensatorii lorinaflorina lorinaflorina Lucrez de 8 ani la o companie ce urmeaza a fi privatizata si se fac disponibilizari cu acordare de platii compensatorii . Din cei 8 ani am lucrat ... (vezi toată discuția)