avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... As dori un sfat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

As dori un sfat

Tatal meu a fost batut acum 2 ani de un vecin,in strada..ziua in amiaza mare. Are certificat medico legal de 8-9 zile,martori...cercetarile la politie au durat aproape 1 jumatate dupa care s-a depus dosarul la procuratura. La aproape 2 ani de la incident am primit raspuns de la procuratura cu scoatere de sub urmarire penala a celui invinuit. Am facut recurs la care am primit raspuns negativ spunand ca ca este batran si nu are antecedente penale amendandu-l cu 300 de lei.
Urmeaza sa fac recurs la judecatorie in termen de 20 de zile si astept raspunsul.
As vrea sa stiu daca incepe urmarirea penala ce trebuie sa fac???

Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:23, 4 Februarie 2012
Daca faceti recurs la judecatorie fiti pregatita sa platiti cheltuieli de judecata, nu doar cele catre stat, ci si banii pe care o sa ii dea el pt avocat
Subscriu la ce va raspuns Dl spike00spieg... Puteti face plangere impotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire penala, numai in cazul cand aveti alte probe de care procurorul nu a avut cunostinta,,doar numai intr-o astfel de situatie poate veti avea castig de cauza. Dar cum ingrijirea medicala a fost numai de 8-9 zile,,vatamarea corporala nu este grava ..Si nuci nu era de competenta materiala a politiei si parchetului, Trebuiea sa va adresati direct Judecatoriei unde puteati sa solicitati daune materiale si morale..asa ca v-ati impiedicat singur cu autoritatile..
Pentru a incepe urmarirea penala trebuie sa va fie admis recursul.
Daca este admis si incepe urmarirea penala, organele de urmarire penala trebuie sa stranga probe pentru trimiterea in judecata.
Dumneavoastra nu puteti decat sa ii ajutati indicand toate probele de care aveti cunostinta.
In primul rand folositi termenul de recurs in conditiile in care in procedura plangerii impotriva actelor procurorului cat si plangerii in fata judecatorului impotriva rezolutiilor si ordonatelor acestuia de netrimitere in judecata nu exista notiunea de recurs ci doar de plangere, fapt care ma duce la ideea ca nu sunteti familiarizat cu procedura penala si nici cu modalitatea de aparare in astfel de cazuri.
Apoi, daca ati respectat termenele prevazute de art 278 si 278 indice 1 c.proc pen. (desi tare ma indoiesc ), dupa formularea plangerii la instanta veti primi citatie si va urma judecata pe plangerea formulata.
In procedura prev de art 278 ind. 1 c.proc.pen. puteti propune probe noi, inscrisuri, iar in urma judecarii plangerii dvs. instanta poate:

a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;

b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea inceperii sau redeschiderii urmăririi penale.
Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;

c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.
Angajati avocat.

@atapu
Despre ce recurs vorbim aici?
Numai hotărârile pronunţate înainte de intrarea în vigoare a Legii 202/2010 mai puteau fi atacate cu recurs.
Hotărârea judecătorului este definitivă potrivit art.278 ind.1.al.10 c.proc.pen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiilor procurorului ruxandra11 ruxandra11 Buna ziua, Unchiul meu a depus o plangere la procuratura impotriva parintilor mei pentru tulburare de posesie. In urma cercetarilor facute de de politie, ... (vezi toată discuția)
Sunt chemat in instanta in calitate de intimat intr-un proces penal mariusicacristian mariusicacristian Buna ziua ! As dori sa aflu daca sunt chemat in instanta in calitate de intimat, intr-un proces penal , in care plangerea este facuta impotriva rezolutiilor ... (vezi toată discuția)
Non bis in idem ? studdent studdent Urmare a plangerii impotriva rezolutiei NUP, curtea de apel dispune procuraturii inceperea urmarii penale. Urmeaza iarasi o rezolutie NUP si plangerea ... (vezi toată discuția)