Lucrez la un magazin care s-a inchis.
In fiecare luna mi s-a oprit garantie(insa in contractul de garantie este specificat faptul ca aceasta se returneaza doar in situatia in care contractul se incheie din initiativa angajatului).
Luni ne vom intalni cu superiorul care ar trebui sa ne transmita ce se intampla mai departe. Probabil va trebui sa semnez ceva de incheiere a contractului de munca. Este posibil sa nu primesc garantia decat daca imi dau demisia?(nu stiu cum prevede legea).
Sau se intampla ceva daca mi se zice sa imi semnez demisia si nu sunt de acord?
Art. 16. - Garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime - legea nr. 22 din 1969.
Opinia mea este ca atata timp cat nu ati provocat nici un fel de paguba, indiferent de motivul incetarii contractului individual de munca, respectiv din initiativa dvs. sau a angajatorului, acesta din urma este obligat sa va restituie garantia, plus dobanda aferenta. Legea la care am facut referire prevede restituirea garantiei "la incetarea contractului sau de munca" fara a stabili din initiativa cui inceteaza. Si unde legea nu dispune nici noi nu trebuie sa dispunem.
Este o lege veche dar in vigoare inca.
Magazinul s-a inchis,dar nu am fost informat ce se intampla cu mine. Luni ma intalnesc cu seful zonal.
Daca imi cere sa imi dau demisia,ce se intampla daca nu o semnez?
De ce nu ma dau ei afara pur si simplu, ar trebui atunci sa imi dea salariu compensatoriu?
Daca dvs. va inaintati demisia nu veti mai beneficia de anumite drepturi. Indiferent cum este concedierea daca este individuala sau colectiva, conform art. 67 Codul muncii, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca.
De asemenea, daca nu ati produs pagube in gestiune, trebuie sa va returneze si garantia plus dobanda aferenta chiar daca in contractul de garantie s-a stabilit ca va este returnata suma numai daca demisionati dvs. Clauzele unui contract nu pot fi in contradictoriu cu prevederile legale in materie.