avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valabilitate procura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valabilitate procura

O procura speciala intocmita cu 10 zile inainte de aparitia noului cod civil ,cat are valabilitate daca nu este specificat termenul in ea.?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 20:15, 21 Iunie 2018
Procurile care au fost in tocmite inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil aveau valabilitatea determinata de vointa partilor.Adica, partile stabileau pe ce termen s-a incheiat, sau puteau stabili ca se incheie pe termen nedeterminat, putand fi insa retrasa, revocata , in anumite conditii.
Acum , in noua reglementare, daca partile nu au prevazut un anumit termen, procurile sunt valabile doar 3 ani.
Cum procura dvs. a fost intocmita sub imperiul legii vechi, se supune acelei legi.

Nu se specifica nimic niciun termen.
Nici nu spune ca este pe termen nedeterminat.In incheiere se mentioneaza numai citez,, ,,,,semnatura sa fiindu-mioipozabila ,in numele meu si pentru mine semneaza si incheie toate actele mentionate in prezenta"
Inseamna ca este incheiata pe termen nedeterminat, iar caile prin care isi va inceta efectele sunt cele prevazute de lege.
Legea nu se aplica retroactiv! Se aplica numai pentru viitor.....in acest caz. Deci in cazul dvs. procura nu are termen de 3 ani,se supune legii aflate in vigoare la data incheierii acelui act.
Daca procura este facuta pe VCC , mandatul inceteaza conform VCC,prin ducerea la indeplinirea a mandatului, prin revocare, moartea mandantului si celelate cazuri , fara a fi specificat un termen calendaristic.

Alte discuții în legătură

Termenul de valabilitate pentru o procurã robertsega32 robertsega32 Bună ziua. Conform art 2015 NCC, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui, dacă părţile nu au prevăzut un termen. Se aplică acest ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui apartament pe baza unei procuri notariale mariabarbuc mariabarbuc Buna ziua, Pe numele meu s-a facut o procura notariala cu titlu gratuit (donatie) prin care pot vinde un apartament. As dori sa stiu cat timp este ... (vezi toată discuția)
Procura speciala reprezentare dosar civil uzucapiunea Natalia22 Natalia22 Buna ziua, Am fost imputernicita intr-un proces de uzucapiunea de catre mama mea si as dori sa stiu daca se poate face actele de carte funciare pe numele ... (vezi toată discuția)