am cesionat partile sociale (50%) dintr-o sc in urma cu ceva ani, dar am pastrat functia de administrator
acum celalalt asociat vrea sa isi vanda partea, la un pret de 12 ori mai mare, va intreb: se poate sa fixeze valoarea acestora la cat vrea? si le poate vinde fara acordul meu? nu am stipulat nimic in acest sens in contractul de cesiune, nu exista un drept de preemtiune si in cazul nostru?
va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs. deoarece an programat o intalnire cu dumnealui in seara aceasta
poate sa le vanda, cand vrea, cui doreste, si la ce pret vrea ....
ceilalti asociati pot avea drept de preeptiune si se pot eventual opune cesiunii .....
dumneavoastra sunteti administrator, nu asociat, nu aveti drept de preeptiune, doar asociatii au acest drept si daca e prevazut in actul societatiii, va supuneti deciziilor aga .....
Iar in privinta pretului mai mare decat valoarea nominala a unei parti sociale, va plati impozit pe venitul realizat (art. 67 alin. 3 lit. b Cod fiscal).
Daca nu aveti calitatea de asociat in societate nu aveti cum sa-l impiedicati. In situatia in care in actul constitutiv ar fi stipulat expres faptul ca ar exista in situatia instrainarii partilor sociale un drept de preemtiune dupa asociati si pentru administrator s-ar putea discuta...altminteri nu vad nicio sansa.