avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna! iesirea din tara a copilului minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna! iesirea din tara a copilului minor

in legatura cu scoaterea copilului minor din tara.Am avut o relatie de concubinaj din care avem un copil minor,care e pe numele meu si la care prin sentinta judecatoreasca platesc pensie de intretinere si drept la vizita.Mama copilului a primit custodia copilului prin aceeasi sentinta iar acum vrea sa plece cu copilul din tara. Asi dori sa va intreb daca il scoate din tara cum ramane cu dreptul la vizita si cu pensia de intretinere? Multumesc
nu poate sa paraseasca teritoriul Rom farqa acordul dvs. expres prin procura notariala. notificati la Pasapoarte situatia .
multumesc pt ca a-ti raspuns asa de prompt.Si eu i-am spus acelasi lucru dar ea mi-a raspuns ca avocatul ei a asigurat-o ca poate iesi cu sentinta definitiva si irevocabila care ii acoda custodia copilului si in consecinta nu are nevoie de acordul meu.E posibil? Multumesc
Daca mama are o hotarare definitiva si irevocabila prin care minorul este incredintat ( pronuntata pe vechea legislatie-codul familiei) sau are o hotarare definitiva si irevocabila prin care mama are autoritate parinteasca exclusiva asupra minorului si minorul are stabilit domiciliul la mama ( dupa noul cod civil), mama poate sa iasa impreuna cu minorul fara declaratia de acord a dvs. , chiar daca dvs aveti dreptul de vizita stabilit pe cale judecatoreasca ( art 30 al. 1 lit c) din legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate)
Obligatia mamei in acest caz este aceea de a va comunica ( in scris nu verbal) unde va avea minorul resedinta, pentru ca dvs. sa nu va fie impiedicate relatiile personale cu minorul stabilite conform hotararii judecatoresti.
In temeiul hotararii mai sus aratate mama va obtine pasaportul pentru minor necesar iesirii din tara.
In privinta pensiei de intretinere, sunteti obligat la plata acesteia indiferent daca mama este sau nu in tara cu minorul.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu cred ca trebuie sa aiba un drept exclusiv in mod obligatoriu prin hotararea pronuntata pe NCC pentru a iesi din tara.Ma refer la ipoteza ca nu se impune decaderea din drepturi a celuilalt parinte.
Situatia este intocmai ca si pe vechiul Cod al familiei cu referire la ipoteza in care mama avea incredintarea minorului.
Daca ne gandim putin hotararile pronuntate pe vechiul cod al familiei nu mai au corespondent legal in prezent deoarece este vorba de o lege abrogata.
Asadar, drepturile vor fi aceleasi indiferent de notiunea de incredintare a minorului sau stabilirea domiciliului minorului.
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Încă o dată vă multumesc pt răspunsuri. Deci să înţeleg că nu mai are nevoie de de acordul meu pt a pleca din ţară. Dar nu mi se pare tocmai în regulă să plătesc pensie de întreţinere pt un copil care nu e în ţară plus că nici nu mai pot să.l vizitez.. Mentionez că acum stă la mine 3 zile pe săptămână şi 7zile în fiecare vacanţă.


Eventual cine poate să.mi.spună ce şanse de câştig am dacă cer custodia comună a copilului minor? Dacă pleacă din ţară şi se stabileşte acolo, nu mai pot să.mi fac văd copilul decât dacă mă duc eu acolo?

Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbare autoritate parinteasca oam69oag oam69oag Buna ziua! Conform noului Cod Civil autoritatea parinteasca poate fi hotarata pt ambii parinti. Intrebarea mea este urmatoarea: daca minorul a fost ... (vezi toată discuția)
Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu copil minor doina80 doina80 Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in ... (vezi toată discuția)