avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare autoritate parinteasca

Buna ziua!
Conform noului Cod Civil autoritatea parinteasca poate fi hotarata pt ambii parinti. Intrebarea mea este urmatoarea:
daca minorul a fost incredintat mamei prin hotarare definitiva si irevocabila deci apartine numai ei, cum as putea beneficia si eu (tatal) de autoritate parinteasca comuna? Deci as putea schimba apartenenta autoritatii parintesti sa fie comune?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:04, 22 Aprilie 2012
Puteti deschide un proces.
Ce anume doriti in concret?
Probabil ca hotararea de care vorbiti a fost data pe vechiul cod civil, iar dvs. nu ati solicitat program de vizitare a minorului.
In noul cod civi nu mai exista termenul de program de vizita, pentru ca autoritatea parinteasca este exercitata de ambii parinti.
Puteti solicita instantei o hatarare prin care sa se specifice expres acest lucru, referitor la autoritatea parinteasca exercitata de ambii parinti, astfel ca sa nu aveti intedictii din partea mamei copilului.
Da, situatia impune o hotarare judecatoreasca pentru ca desi legea este clara mama minorului poate sa nu respecte legea...si din acest motiv sa fie obligat sa se judece si sa obtina hotarare judecatoreasca.
Interesant ar fi de analizat si daca mama minorului ar mai avea drepturi...in acest caz...conform legii abrogate...
Nu m-a interesat sa analizez asa ceva insa ar fi interesant...;)
In primul rand va multumesc pt raspunsul dumneavoastra.
Deci as dori schimbarea hotararii care este conform vechiului Cod Civil , si in care s-a stabilit doar ca am dreptul de vizitare al minorului. As dori sa fac o actiune de reinstaurare a autoritatii parentale comune conmform Noului Cod Civil. Care ar fi sansele de reusita intr-o astfel de actiune si cum ar trebui sa procedez?
Va multumesc mult!
Intr-adevar hotararea este data conf vechiului Cod Civil si am obtinut dreptul de vizitare al minorului. Deci sa inteleg ca pot formula o actiune de reinstaurare a autoritatii parentale comune?
M-ar interesa o astfel de actiune intrucat mama minorului vrea sa paraseasca tara impreuna cu minorul iar conform lg 248/2005 este suficienta doar hotararea definitiva si irevocabila de incredintarea minorului nemeaifiind nevoie de declaratia mea notariala.
Va multumesc mult !


Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara ADI_FLO06 ADI_FLO06 am o fetita de 5 aani jum ia fost incredintata mamai de comun acord ea a parasit tara fara sa-mi ceara acordul ce pot face aveam prg de vizita miercuri ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
Poate iesi din tara un parinte cu un minor? adinamiia adinamiia va rog sa imi raspundeti la o intrebare fostul sot poate iesi din tara cu copilul minor fara acordul meu avand in vedere ca instanta i l-a ... (vezi toată discuția)