avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... impozit pe depozite
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

impozit pe depozite

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca organizatiile non-profit platesc impozit pe dobanda la depozitele constituite.
Conform CF, rezidentii/nerezidentii sunt catalogati in persoane fizice si respectiv persoane juridice si nu stiu exact unde se incadreaza ONG-urile si daca au un regim special.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 13 Decembrie 2008
Toata lumea plateste impozit de dobanzile din depozite, care se percepe prin retinerea de catre banca. Un ONG este o persoana juridica. Daca doriti sa evitati impozitul, cautati o banca in care dobanda la contul curent sa fie apropiata de cea de la depozite - pe dobanda din contul curent nu se plateste impozit.
ONG-urile se incadreaza la art.15 din Codul fiscal, care prevede la alin.2:
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite.
intrebarea mea era daca ONG-urilor li se retine la sursa impozitul pe DOBANDA la depozitele bancare. impozitul pe profit este altceva. ma refeream exclusiv la retinerile la sursa din partea bancii.multumesc
Aveti dreptate, era vorba de impozit pe dobanda la depozit.
Se retine la sursa, conform art.67 alin.2 din Codul fiscal impozitul pe dobanda la depozitele bancare. ONG-urile nu sunt exceptate.
Ar exista ca alternativa la depozit, contul de economii a carui dobanda nu este impozabila, dar trebuie sa va interesati daca aceste conturi de economii se deschid si pentru persoane juridice.
Va multumesc pentru raspuns, m-am lamurit si am si citit Codul Fiscal la art. mentionat.
Am inteles ca este vorba de faptul ca ONG-urile, neplatind impozit pe profit, il platesc pe acesta, pe dobanda.
Cineva scria mai sus ca "toata lumea plateste impozit de dobanzile din depozite"; persoanele juridice nu platesc acest impozit ptr ca il platesc pe cel pe profit ceea ce ar insemna o dubla impunere.

Alte discuții în legătură

Dobanda cont bancar cateldestept cateldestept O societate are contul curent la banca si un depozit bancar. Dobanzile sunt considerate venituri din investitii si se impoziteaza cu 16% ? (vezi toată discuția)
Ce modificări sunt în 2018 în privința impozitului pe dobânzile bancare? Benafflek Benafflek Buna ziua! Am citit pe internet ca daca ai un depozit la banca, plata impozitului pe dobanda nu se mai retine de catre banca, ci va trabui sa mergi personal la ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in valuta MuscaAnca MuscaAnca Care sunt conditiile in care sunt deductibile dobanzile aferente imprumuturilor in valuta in anul 2019? Care este procentul ratei dobanzii prevazut de BNR ... (vezi toată discuția)