avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

urgent

daca un angajat doreste sa lucreze atunci cand are programat concediu de odihna ce trebuie sa faca, pentru ca angajatorul sa nu aiba probleme in cazul in care ar veni inspectia muncii? mersi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 4 Noiembrie 2008
Daca si angajatorul este de acord nu sunt probleme. Inspectia muncii nu are treaba cu aceste aspecte decat in cazul in care angajatului i se refuza acordarea CO.
Nacazul ar fi atunci cand salariatul ar vrea sa plece in concediu iar angajatorul sa-i spuna ca nu se poate acum deoarece a refuzat sa plece cand era programat.
negrila a scris:

daca un angajat doreste sa lucreze atunci cand are programat concediu de odihna ce trebuie sa faca, pentru ca angajatorul sa nu aiba probleme in cazul in care ar veni inspectia muncii? mersi


Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
In opinia mea, nu se poate face nici o intelegere cu privire la renuntarea salariatului la concediul de odihna, avand in vedere art. 38 CM, care impune : "Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute de lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate." Iar dreptul la concediul de odihna anual este recunoscut de Codul muncii prin art. 39 alin. 1 lit. c).
De asemenea, art. 139 alin. 2 CM specifica ca: "Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări." Exceptia la aceasta regula este mentionata expres de art. 141 CM alin. 4: "Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă."
In concluzie, nu poti face o asemenea intelegere, chiar daca acest lucru convine si salariatului si angajatorului. Imi pare rau, dar riscul e mare.
Daca angajatorul considera ca are nevoie de dumneavoastra la serviciu in perioada in care ati fost programat, va poate cere revenirea din concediu
Nu era vorba de nicio renuntare la concediul de odihna, ci de faptul daca in perioada CO se poate lucra sau nu.
Codul Muncii prevede situatiile in care se poate lucra in timpul CO ... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co de odihna refuzat de angajator madalina_oprea madalina_oprea Buna ziua! La inceputul anului mi-am programat concediu in perioada Pastelui 2 saptamani(programarea colective la niv.unitatii) Mi-am luat bilete pt o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna goplanet goplanet Am achizitionat bilet pentru anul viitor, planificarea concediilor nu s-a facut inca pentru 2013. Firma se va muta in alta cladire la anul. Mi se poate refuza ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna mariatoader mariatoader PENTRU PERIOADA 2004-2009, NU AM BENEFICIAT DE NICI O ZI DE CO, IN 2008 SI 2009, AM LUAT DUAR BANII PE CO, INAINTE ,CU O LUNA ,DE AM DA DEMISIA ,AM LUAT BANII ... (vezi toată discuția)