Platesc pensie alimentara fiicei mele (majora, studenta). Plata se face in contul de card al mamei. Fiica mea doreste sa transfer pensia in contul ei (sa nu mai fac plata in contul mamei). Eu sunt de acord. Ce trebuie sa fac din punct de vedere legal? Este necesara o actiune in justitie?
Sa-i platiti in contul pe care vi-l indica titularul/creditorul pensiei - adica majorul.
Actiune? De ce?
Nici e intotdeauna necesar sa existe o hotarare judecatoreasca pentru plata pensiei catre un major. Oamenii se pot intelege asupra acestui aspect si in afara instantei. Doar neintelegerile dintre ei deschid calea actiunii in instanta.
Mama fiicei mele nu este de acord cu transferul. De mai bine de 10 ani este pensionata de boala pentru probleme psihice, iar de cativa ani are probleme cu alcoolul. In prezent cheltuieste circa 1/2 din pensie pentru bautura.
Sunt de acord cu fiica mea, dar ma astept la neintelegeri cu mama ei, deci...
Si daca nu e de acord, ce?
Nu are nici un drept sa decida.
Atata timp cat fiica a fost minora (fara capacitate de exercitiu ori cu capacitate de exercitiu restransa) mama ei ii incuviinta actele.
Acum, majora fiind, decide singura.
Si poate decide si cu privire la modul de executare asupra pensiei ce i se cuvine.
Art. 456. - (1) În termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadenţa acestora, terţul poprit este obligat:
a) să consemneze suma de bani sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite şi să trimită dovada executorului, în cazul popririi prevăzute la art. 453 alin. 1;
b) să plătească direct creditorului suma reţinută şi cuvenită acestuia, în cazul popririlor prevăzute de art. 453 alin. 2. La cererea creditorului suma îi va fi trimisă la domiciliul indicat sau, dacă este cazul, la reşedinţa indicată, cheltuielile de trimitere fiind în sarcina debitorului.
Chiar daca aici se vorbeste de domiciliu, poate fi la fel de bine si contul indicat.
Art 453 alin 2 refera la sumle datorate cu titlu de obligatie de intretinere.
Consemnarea sumei
stelian67
As avea o intrebare : In cit timp este obligata banca sa vireze banii in contul executorului judecatoresc dupa ce acesta a facut instiinatrea cu titlul ... (vezi toată discuția)