avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere, procent din contracte de munca tip ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere, procent din contracte de munca tip conventie

Prin sentinta judecatoreasca emisa in 2006 s-a stabilit ca tatal sa plateasca 25% din venitul lunar, drept pensie de intretinere. Tatal a facut dovada veniturilor sale prin adeverinte emise de angajatori - o societate unde are contract de munca cu durata normala de lucru si cateva societati cu care are incheiate contracte de munca pentru 1-2 ore zilnic (fostele conventii). Nu comentez aici valorile mentionate pe respectivele adeverinte, sume ridicol de mici, la limita minima impusa de lege.
Pe sentinta judecatoreasca a fost inscrisa, drept adresa de domiciliu ales de mine, o adresa la care nu locuiesc. De acest fapt se foloseste tatal, care trimite banii cuveniti la acea adresa, prin mandat postal, bani ce ii sunt returnati deoarece nu ii ridica nimeni. Mentionez ca am facut 2 actiuni in instanta pentru remedierea acestei erori, actiuni ce mi-au fost refuzate, pe motiv ca acea adresa am mentionat-o eu la deschiderea actiunii initiale. Mai mult, la demersurile pe care le-am facut catre agentii economici respectivi am primit in cel mai bun caz un refuz politicos de genul "nu aveti temei legal", cele mai multe reactii fiind pe un ton agresiv-ironic (va inchipuiti, sunt fosta sotie a angajatului lor, ce solicita niste bani!!).
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pentru ca fiica mea sa beneficieze de acest drept (macar atat, caci tatal nu tine legatura cu ea).
Mentionez ca eu si fetita locuim in alt oras decat tatal si la aceasta data nu cunosc care mai este "lista" angajatorilor fostului sot.
Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:30, 21 Octombrie 2009
Incurcate lucrurile cu acea adesa...
Cred ca cel mai simplu mod sa corectati toata aceasta incurcatura este sa promovati o noua actiune, de majorare a pensiei de intretinere.
In mod sigur din 2006 pana acum veniturile tatalui au crescut (minimul pe economie a crescut), macar o parte din ele, deci ati avea un motiv intemeiat pentu actiune (nu uitati sa mentionati ca si nevoile minorului au crescut).
In noua actiune veti indica adresa de trimitere a banilor (domiciliul minorului), chiar daca veti alege o alta adresa pentru comunicarea actelor procedurale - aveti grija sa mentionati acest lucru subliniat, ingrosat si marit in actiunea de majorare.

Lista angajatorilor as solicita instantei sa o afle de la ITM-ul de la domiciliul tatalui.

Alte solutii sa indreptati incurcatura sunt mai complicate, necesita o analiza si o exercitare mai atenta: fie sa va indreptati impotriva tertilor popriti (actiuni pentru validarea popririlor, solicitarea catre instanta sa aplice amenda tertului poprit care, cu rea credinta nu a executat poprirea), fie sa ii faceti tatalui o plangere penala pentru abandon de familie... Toate astea numai dupa ce veti notifica si angajatorii si tatal, eventual prin executor judecatoresc, despre adresa (sau poate chiar un cont) unde sa fie virati banii. Repet, este mai complicat, cel mai simplu este cu majorarea.

Mult noroc!

Daca deja procentul e de 25% si sentinta e pentru procent, nu pentru o suma fixa, mai pot deschide actiune de majorare a pensiei de intretinere?

Angajatorii au executat poprirea, caci banii sunt expediati lunar (la "acea" adresa), iar o notificare simpla, nu prin executor judecatoresc, este valabila? Cum fac dovada acestei notificari? Chiar daca as trimite corespondenta cu confirmare de primire, nu ilustreaza continutul notificarii.

La una din actiuni am solicitat instantei sa faca adresa catre ITM, instanta a refuzat, m-am prezentat la conducerea ITM cu o solicitare din partea avocatei iar pe raspunsul de la ei aparea numai angajatorul cu care tatal avea contractul pe 8 ore zilnic. Fiinda stiam ca exista si alti angajatori, am revenit la ITM - cu adresa scrisa si cu "interventii" ca doar traim in Romania - si am obtinut lista completa.

In plus,dupa cum spuneam, la aceasta data nu am cunostinta despre sursa si cuantumul veniturilor tatalui.

Din nou, multumesc.
Sentinta in procent este intr-adevar o problema (se poate discuta la nesfarsit pe tema procent vs. suma fixa) - cred ca nu se va admite in acest caz o majorare, si ajungeti de unde ati plecat...
Poate ca totusi nu este complet exculsa o actiune de majorare, in care sa cereti de exemplu stabilirea pensie in cuantum fix, precum si angajatorii de la care sa se retina, insa sansele sa obtineti ceea ce aveti nevoie sunt reduse - depinde putin de norc, si de judecator...

Raman variantele mai complicate atunci.
Notifcati (dvs., ca reprezentant legal, in numele minorului) pe toata lumea (toti angajatorii de care stiti din procesul initial) despre faptul ca minora si-a schimbat domiciliul si solicitati trimiterea pensiei alimentare la adresa corecta.
As atasa copie dupa certificatul de nastere al fetitei, eventual buletin, cu mentiunea "conform cu originalul" si semnatura.
(nu sunt sigur daca exista vreo baza legala pentru ce va spun eu, ar trebui sa verfic, insa asa se procedeaza de obicei. firma unde lucrez eu chiar incearca sa contacteze mama ca sa afle un cont bancar, pentru ca e mai simplu sa efectuieze virament bancar).
As mai face si referire la faptul ca banii trimisi la vechea adresa nu ajung la copil, pentru ca nu pot fi ridicati de la posta, iar astfel copilul este lipsit de intretinerea lunara.
Trimiterea prin executor are tocmai acest rol, sa certifice data si continutul notificarii.
Dupa ce veti fi notificat, ar urma ca firmele sa faca virarea banilor unde trebuie. In caz contrar, cu notificare si hotararea initiala, as incerca validarea poprilor prin instanta.
As sustine si ca partile (tertii si tatal), cunoscad notificarea, cu rea credinta au trimis in continuare banii la o adresa gresita, de unde de altfel banii se returneaza de fiecare data expeditorului - ca doar n-au cui sa-i predea, nu?
Nu se poate sustine ca poprirea se executa, din moment ce banii ajung inapoi la fimele poprite.
Ar fi interesant de stiut ce fac firmele cu banii returnati? II pastreaza? Ii dau inapoi tatalui? De aici se mai pot desprinde unele argumente...

Trimiterea cu continut declarat va garanteaza dovada continutului notificarii, daca nu apelati la un executor. Continutul sa fie: "notificare schimbare adresa debitor obli. de intetinere nume prenume" sau "cerere trimitere pensie intretinere domiciliu nou al nume, prenume".
Plus, dupa doua luni, plangere penala pentru tata, cu acelasi argument al relei credinte.

alta idee mai buna nu am, din pacate.
----
pe masura ce ma gandesc, cred ca solutia este sa gasiti cea mai potrivita forma sa amenintati firmele ce au de virat bani, pentru a-i convinge sa vireze la noua adresa, tocmai ca sa evite sa ajunga in instanta. cheia este in acea notificare...
mai puteti indica firmelor poprite si faptul ca, in final, vor plati si cheltuielile de judecata si de executare silita.
Texte legale de ajutor (cuprinzand raspunsul la ironico-agresiv " pe ce baza legala"):
Codul de procedura cilvila:
Art. 453
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.
Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.
Art. 454
Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
Adresa de infiintare a popririi va cuprinde numele si domiciliul debitorului persoana fizica ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si codul de identificare fiscala. (....)
Art. 455
In cazurile prevazute de art. 453 alin. 2 poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca la o alta unitate sau este pensionat. In aceste cazuri, unitatea de la care pleaca debitorul va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului competent de ocrotire sociala care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. 1.
Art. 456
In termen de 15 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
a) sa consemneze suma de bani sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului, in cazul popririi prevazute la art. 453 alin. 1;
b) sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul popririlor prevazute de art. 453 alin. 2. La cererea creditorului suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. 1, comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la lit. a) si b) din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
Art. 457
In cazul debitorului titular de conturi bancare, poprirea se infiinteaza potrivit art. 453. In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul executarii silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare
La data sesizarii bancii, sumele existente, precum si cele provenite din incasarile viitoare sunt indisponibilizate in masura necesara realizarii creantei. Din momentul indisponibilizarii si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii executarii silite prin poprire, tertul poprit nu va face nicio alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua suma indisponibilizata, daca legea nu prevede altfel. (...)
Art. 460
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 2.000.000 lei si 10.000.000 lei.
Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu .

Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
smeagull, utilizator
Daca veniturile ce rezulta din respectivul contract de colaborare prezinta o anumite durabilitate in timp (aproximand , spre exemplu , sume de bani realizate in sase luni ), atunci acestea trebuie retinute in vederea stabilirii unui nou cuantum al pensiei de intretinere.

In speta , nu discutam de venituri sporadice , intamplatoare: prime de deplasare , indemnizatii, etc.
Ati putea face o cerere catre instanta prin care sa solicitati stabilirea obligatiei de intretinere in suma fixa si nu in procent asa cum a fost stabilit, facand trimitere atat la articolele de lege cat si la cursurile de dreptul familiei unde scrie clar:
- la stabilirea cuantumului de întreţinere, instanţa va ţine cont de plafoanele maximale legale, dar şi de nevoia creditoruluişi mijloacele debitorului;
- la determinarea cuantumului întreţinerii, instanţa va ţine seama de
mijloacele ambilor părinţi, în sensul că va avea în vedere ce poate asigura din
mijloacele sale părintele căruia i s-a încredinţat copilul;
- in toate cazurile instanţa va fixa o sumă concretă la care e ţinut debitorul
şi nu va indica o cotă din câştigul din muncă al acestuia;

- determinarea câştigurilor din muncă ale debitorului se face pe baza salariului mediu şi a celorlate venituri din muncă cu caracter de continuitate, obţinute în ultimele şase luni premergătoare obligării la plată;

Pe langa aceste explicatii mai exemplificati si cu cateva spete din practica judiciara.

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatar pensie alimentara closer closer Platesc pensie alimentara pentru 2 fii ai mei deveniti acum [b]majori[/b]. Am solicitat la serviciul unde lucreaz ca plata pensiei sa se vireze direct pe ... (vezi toată discuția)
Urgent!! rocsy77 rocsy77 doresc o explicatie de la persoane competente ce viziteaza acest site,eu sunt in ceata,lucrez intr-o institutie bugetara,am retinere pe fluturas ,o pensie ... (vezi toată discuția)
Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)