avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Functionarul public-contabil
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Functionarul public-contabil

Buna ziua,

In cazul in care lucrez la o primarie la departamentul de contabilitate, pot sa tin particular contabilitatea la o firma, doar cu contract de 2 ore, astfel incat eu sa ma ocup doar de declaratii si bilanturi, si sa am drept de semnatura pentru acestea, mentionez ca firma nu presteaza nici o activitate primariei?:(:(
Cel mai recent răspuns: zelinutza , utilizator 11:59, 6 Februarie 2012
Situaţiile în care un funcţionar public se află în conflict de interese sunt specificate
în articolul 79, cartea I, titlul IV, capitolul I din Legea 161/2003. Acesta apare atunci
când:
-- este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea
deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter
patrimonial;
-- participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari
publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I;
-- interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot
influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.
Situatia descrisa de tine nu pare a fi un conflict de interese doar ca trebuie sa declari in declaratia de interese (fiind functionar public) functia detinuta in cadrul societatii comerciale precum si veniturile obtinute din colaborarea cu orice persoana fizica sau juridica si natura colaborarii respective.
Deasemenea, incompatibilitatea la funcţionarii publici se manifestă prin faptul că nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate:
a. în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice
b. în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul
public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii
sale;
c. în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop
lucrativ din sectorul public
d. în calitate de membru al unui grup de interes economic.(Grupul de interes economic este definit de articolul 118, (1) al Legii 161/2003 și reprezintă o asociere între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituită pe o perioadă determinată, în scopul înlesnirii sau dezvoltării activităţii economice a membrilor săi, precum şi al îmbunătăţirii rezultatelor activităţii respective.)
In concluzie, daca societatea la care vrei sa lucrezi cu timp partial nu este din sectorul public sau nu face parte dintr-un grup de interes economic(vezi mai sus definitia grupului de interes economic), atunci poti sa prestezi activitatea de contabilitate despre care vorbeai. Cel putin asta am inteles eu din Legea 161/2003, din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si din Legea 7/2004 privind codul de conduita a functionarilor publici.



Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
zelinutza, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal conflict de interese, incompatibilități între o persoană cu funcție publică și o societate comercială gmonka gmonka Bună ziua, Aș dori să mă interesez care este temeiul legal pentru conflictul de interese, respectiv incompatibilități între o persoană cu funcție ... (vezi toată discuția)
Legalitate incheiere contract - conflict de interese? 121sea 121sea Sunt functionar public(contabil) angajat la o primarie.In calitate de Pfa domeniu de activitate \"Activitati de consultanta in tehnologia informatiei\" este ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate; conflict de interese GHEORGHE CARMEN GHEORGHE CARMEN Buna ZIua, Sunt functionar public si m-ar interesa noutatile cu privire la legea 188/1999 deoarece as vrea sa-mi accesez niste fonduri europene pt. ... (vezi toată discuția)