avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... accident de munca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

accident de munca

cu 2 ani in urma sotul meu a avut un accident de munca in urma caruia a decedat, lucra la o firma cu carte de munca dar fara incadrare, am ramas cu doi copii si fara nici o pensie de urmas sau ceva....ce pot face? e obligata firma sa ma ajute in vrun fel.ajutat--ma. va miltumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:53, 4 Noiembrie 2008
Dupa felul cum ca exprimati nu inteleg nimic, cum adica "lucra la o firma cu carte de munca dar fara incadrare"? Pai daca lucra cu carte de munca inseamna ca era angajat (incadrat in munca) la aceea firma. Spuneti-mi va rog, a semnat cu aceea firma un contract individual de munca? Decesul sotului dumneavoastra a fost incadrat ca si accident de munca?
Daca sotul dumneavoastra a fost angajat in baza unui contract individual de munca, copiii au dreptul la pensie de urmas in urmatoarele cazuri:
- dupa decesul unuia dintre parinti, pana la varsta de 16 ani
- daca aleg sa-si continue studiile, pana la finalizarea specializarii, fara a depasi varsta de 26 ani
- daca sufera de invaliditate

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas:
- pe tot parcursul vietii, la implinirea varstei de pensionare, numai daca durata casatoriei legale a fost a fost de cel putin 10 ani
- indiferent de varsta, pe toata perioada in care sufera de o invaliditate de gradul I sau II, daca durata casniciei a fost de cel putin 1an
- indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei, in conditiile in care persoana decedata nu obtinea venituri lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau veniturile sunt mai mici de un sfert din salariul mediu brut pe economie
- timp de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada sotul supravetuitor nu obtine venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie
daca are in ingrijire la data decesului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, sotul supravetuitor beneficiaza de pensie pana la data implinirii varstei de 7 ani de catre ultimul copil. Aceasta numai daca nu realizeaza venituri intr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau sunt mai mici de un sfert din salariu mediu brut.

in conformitate cu art 46 din legea 346/2002, actualizata:
Art. 46. - (1) In cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deces o singura persoana, care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.

negrila a scris:

cu 2 ani in urma sotul meu a avut un accident de munca in urma caruia a decedat, lucra la o firma cu carte de munca dar fara incadrare, am ramas cu doi copii si fara nici o pensie de urmas sau ceva....ce pot face? e obligata firma sa ma ajute in vrun fel.ajutat--ma. va miltumesc.

Este bun acel articol mentinat de colega mea, dar oare angajatorul era asigurat ???
Art.47 din acelasi act normativ prevede ca, cererea pentru obtinerea despagubirii in caz de deces se depune la sediul asiguratorului, insotita de actele din care rezulta dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.

Pentru pensia de urmas, adresati-va Casei Judetene de Pensii.
Actele necesare sunt, dupa caz:
- cerere tip
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
- talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.

Potrivit CCMN 2007-2010 (art.51 lit.a), salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas dupa 9 ani?doc necesare arsilvia arsilvia Buna seara, as avea o intrebare: tatal meu a murit in2000 iar mama mea nu a cerut niciodata pensia de urmas si nu mai lucreaza nici ea din 2001. e prea tirziu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas dany_lidia dany_lidia Am varsta de 40 ani si sotul meu (55ani) a decedat , acesta a fost pensionat pe caz de boala de gradul I de invaliditate. As dori sa stiu daca pot primi ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas!!! Sanda Petrescu Sanda Petrescu Buna ziua!!! As dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas,dupa decesul sotului meu.Mentionez ca fiica mea a primit pensie pana la varsta de 18 ani.Sotul ... (vezi toată discuția)