avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... tranzactionare teren arabil fara intabulare si cadastru
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

tranzactionare teren arabil fara intabulare si cadastru

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti cum pot sa cumpar un teren agricol, avand in vedere ca la sate, situatia juridica a majoritatii terenurilor este neclara, nu au intabulare, nu au cadastru, exista doar un certificat de mostenitor, in cel mai fericit caz.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: vladela , utilizator 17:29, 6 Februarie 2012
Asigurat-va ca cel care va vinde este proprietarul de drept al terenului si ca terenul nu face obiectul vreunui litigiu
Daca intelegti sa achizitionati teren in conditiile cunoscute,pe cale de consecinta rezulta ca va asumati si eventualele riscuri
Multumesc pentru raspuns,

Neclaritatea mea este sub ce forma inchei contractul, avand in vedere ca este vorba de un imobil care, din cate stiu, poate fi tranzactionat doar prin contract autentic. Notarul nu imi poate incheia un contract de vanzare cumparare fara ca terenul sa aiba toate actele-intabulare, cadastru-iar la sate oamenii nu au banii necesari pentru a le face.
Exista vreo cale prin care sa cumpar terenul si ulterior sa fac eu toate demersurile pentru inscriere in cartea funciara, cadastru?
Sau exista exceptii pentru tranzactionarea acestor terenuri, intrucat se cunoaste ca marea majoritate nu sunt intabulate?
Un teren nu poate fi achizitionat prin act autentic (incheiat la notar) decat daca este executat cadastrul si este intabulat. Din moment ce persoana de la care doriti sa cumparati are act de proprietate (si aici ma refer la titlul de proprietate emis in baza legii 18/1991, nu vreun act din timpul Marii Uniri, tinut pe undeva prin lada de zestre), nu vad de ce nu s-ar putea efectua formalitatile funciare si dvs. scapati de orice stres. Puteti incheia un antecontract de vanzare-cumparare (la notar) si dobandi o procura notariala de la proprietar, prin care sa fiti imputernicit dvs. sa efectuati cadastrul si intabularea, iar cand documentatia este gata, finalizati actele cu proprietarul. Nu va recomand in nici un caz chitanta de mana, fie ea si cu un regiment intreg de martori, pentru ca sunt sanse mari sa va treziti pe treptele tribunalului si zau ca nu se merita.
Multumesc,

Voi incerca sa fac asa cum m-ati sfatuit,
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum cumpar? cristitotora cristitotora as dori sa-mi spuneti care este ce-a mai simpla varianta de a cumpara un teren extravilan (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren van_allen78 van_allen78 Va salut.Maine ar trebui sa cumpar un teren de 40 de ari de la un vecin (un var secundar).A fost la notar si notarul a zis ca maine sa meregm ca sa facem ... (vezi toată discuția)
Pot vinde teren neintabulat? nicolnic nicolnic Am doua terenuri in Bucuresti, pentru care nu am reusit inca sa fac toate actele necesare. Pentru unul am doar testamentul prin care l-am mostenit, iar pentru ... (vezi toată discuția)