avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

In luna aprilie 2008 am nascut o fetita si de atunci sunt in concediu de crestere a copilului. Noua lege prin care am dreptul la o indemnizatie de 85% din salariu va intra in vigoare incepand de anul viitor, astfel trebuind sa baneficiez si eu de ea.

Iin textul proiectului de lege este specificat 1 ianuarie 2008 ([ link extern ]
dar din cate am inteles legea suferit deja o modificare, data de aplicare devenind 1 ianuarie 2009.

In al doilea rand, am citit prin ziare, citez "Indemnizatiile mamelor care au stat acasa in acest an nu vor creste de la 1 ianuarie 2009 pentru ca venitul cumulat in 2008 nu permite acest lucru, a declarat, astazi, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu. "

In afara de faptul ca mi se pare aberant, ma tem ca e chiar posibil acest lucru: prin faptul ca am suferit o nedreptate, aceasta genereaza o noua nedreptate.

In plus, tot in textul proiectului de lege scria, citez "persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale...". Acest text contrazice declaratia ministrului muncii, dar, cine sti, pana la urma ei sunt cei care elaboreaza normele metodologice...

Imi puteti spune, va rog, in cele din urma voi beneficia cei 85% din venitul pentru care am platit atatia ani impozit?
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 5 Noiembrie 2008
Dvs. beneficiati de noile prevederi legale de la 01.01.2009.
uditza a scris:
in textul proiectului de lege este specificat 1 ianuarie 2008 ([ link extern ]
dar din cate am inteles legea suferit deja o modificare, data de aplicare devenind 1 ianuarie 2009.

Pai nu v-ati uitat unde trebuie, ci la forma initiatorilor. Procesul legislativ poate fi consultat aici: [ link extern ]
unde gasiti si forma adoptata de camera deputatilor si trimisa la promulgare: [ link extern ]
Multumesc pentru raspunuri si pentru linkurile la lege.

Insa, din textul "Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit [...] beneficiază [...] de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau ,opţional,în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni"

Asadar: criteriu de eligibilitate: sa fi avut venituri impozabile in ultimele 12 luni dinaintea nasterii. OK, sunt eligibila.

DAR: cuantumul este de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. La 1 ianuarie 2009, veniturile mele pe ultimele 12 luni vor fi cele din anul 2008, adica salariul pana in luna aprilie si, eventual, indemnizatiile dintre lunile aprilie-decembrie. Depinde de interpretare si de asta mi-e frica.
Daca ne luam dupa spusele doamnei ministru, interpretarea data de dvs este corecta ... insa pana la aparitia noilor norme de aplicare a acestor prevederi trebuie doar sa presupunem ceea ce se poate intampla sau ceea ce se va lua in calcul :(
Din cate am inteles si eu, se vor lua in calculul bazei pentru cei 85% sumele din ultimele 12 luni. Nu specifica daca fara sau cu indemnizatia de cic primita pana la acel moment.
Corect ar fi sa se ia in calcul sumele provenite din salariul avut anterior cic. Cu totii suntem curiosi sa vedem cum anume va fi.

Alte discuții în legătură

Cum influenteaza concediu medical indemnizatia de 85%? uditza uditza Buna ziua In luna aprilie 2008 am nascut o fetita si de la 1 ianuarie 2009 ar trebui sa beneficiez de indemnizatia de 85% din salariu. Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata-maternitate B.Ramona B.Ramona Daca luna asta ma aflu in concediu fara plata si tot in aceasta luna s-ar produce si fericitul evenimet de a avea un bebe, cum voi beneficia de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului GabiBraila GabiBraila Sotia mea a nascut in luna ianuarie 2010. In luna aprilie i-a venit indemnizatia de crestere a copilului. Spre surprinderea noastra i-a venit cu mult sub ce ... (vezi toată discuția)