avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu fara plata-maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu fara plata-maternitate

Daca luna asta ma aflu in concediu fara plata si tot in aceasta luna s-ar produce si fericitul evenimet de a avea un bebe, cum voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? Se considera ca in aceasta luna nu am cotizat si media se face calculand veniturile din cele 11 luni si se imparte la 12 sau se considera intrerupere si nu mi se va mai acorda indemnizatia?

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 226/2008:
“Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit.....beneficiaza de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 de lei sau, opţional în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni,
Va rog, astept un raspuns!
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 18:24, 23 Martie 2009
Eu inteleg astfel legea: "in ultimul an anterior nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale" ... inseamna ca in toate cele 12 luni calendaristice trebuie sa realizezi venituri profesionale . Deci tu poti avea concediu fara plata, dar sa nu cuprinda o luna calendaristica intreaga (ex. ianuarie, februarie etc.). Daca ai in perioada ex. 5 aprilie - 2 mai, practic realizezi venit profesional si in luna aprilie (chiar daca este foarte mic) si in luna mai. Deci , se poate aplica media veniturilor pe ultimele 12 luni, si se imparte la 12. (deci iti scade indemnizatia).

In cazul in care concediul fara plata depaseste o luna calendaristica inteaga (ex. ianuarie, februarie ) (esti in CFP in perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie, sau 25 ianuarie -29 beruarie), practic nu mai beneficiezi de indemnizatie de crestere copil in varsta de pana la 2 ani.

Sfatul meu este sa nu va luati concediu fara plata, daca estimati ca veti ramane insarcinata.

Multumesc mult! Intre timp am sunat si la Camera de munca si mi-au spus ca daca in ultimele 12 luni anterioare nasteri ai o luna concediu fara plata nu mai beneficiezi de indemnizatie.
Atentie ca nu ITM -ul il acorda, ci Directia de Munca si Protectie Sociala (e la Primarie, daca nu ma insel). Eu stiu un caz : angajata si-a schimbat locul de munca si a ramas cu o perioada de o saptamana (1 ianuarie - 7 ianuarie) nelucrata, in care nu a realizat venituri profesionale, si i s-a acordat indemnizatia. Aceeasi semnificatie o are si concediul fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizati pt. crestewrea copilulu andreea1824 andreea1824 pot beneficia de indemnizatie pt. cresterea copilului,daca eu lucrez de 1 an si jumatate cu contract de munca cu 2 ore? Va multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt al doilea copil AlexaR AlexaR Buna ziua, sunt in concediu de crestere copil din aprilie 2009 si beneficiez de indemnizatie de crestere copil de 85% din venit. Intrebarea mea este: voi ... (vezi toată discuția)