avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Indemnizatie pt al doilea copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Indemnizatie pt al doilea copil

Buna ziua,
sunt in concediu de crestere copil din aprilie 2009 si beneficiez de indemnizatie de crestere copil de 85% din venit. Intrebarea mea este: voi beneficia de aceeasi indemnizatie in cazul in care nasc al doilea copil pana la implinirea celor 2 ani de concediu pentru primul (copil) sau se recalculeaza? Eu am inteles ca ar ramane aceeasi baza de calcul (ultimele 12 luni lucrate) ceea ce ar insemna aceeasi suma, insa vreau sa ma asigur :). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AlexaR , utilizator 22:09, 5 Martie 2010
Baza de calcul ramane aceeasi.
Suprema Lex Consulting a scris:

Baza de calcul ramane aceeasi.


Nu ramane aceasi baza de calcul ... se ia in considerare veniturile profesionale supuse impozitului pe venit realizate in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii celui de-al doilea copil.

In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute de lege in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei.

Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
in concluzie, daca am inteles bine: in cazul in care al doilea copil se naste la mai putin de doi ani diferenta fata de primul eu nu mai beneficiez de 85% din venit ci de 600 ron indemnizatie??? (veniturile din ultimele 12 luni de inaintea nasterii copilului fiind constituite din indemniztie deci neimpozabile...). Mi se pare total anormal. Va rog raspundeti-mi daca am inteles corect! Multumesc!
Ordonanţă de urgenţă nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
ok, deci se va calcula 85% din 85%? ma scuzati ca insist, dar chiar n-am inteles. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie de maternitate ioanalapuste ioanalapuste Buna ziua, momentan sunt in concediu de maternitate si sunt insarcinata cu cel de al doilea copil. Doresc sa renunt la concediul de maternitate si sa ma ... (vezi toată discuția)
Venit crestere copil MICU3 MICU3 Se poate lua in calcul conventia civila pe langa venitul dintr-un contract de munca la calcului indemnizatiei de crestere copil? (vezi toată discuția)