In urma cu circa un an am fost actionata in instanta de o societate comerciala care solicita anularea dreptului de proprietate asupra unui teren obtinut prin donatie, astfel: o doamna ( fara mostenitori si in prezent decedata ) mi-a donat acel teren iar eu l-am donat la randul meu altei persoane.
Societatea comerciala sustine ca este proprietara terenului in baza unui CF a carui numar coincide cu cel al terenului care face obiectul celor doua donatii mentionate mai sus dar asa cum s-a probat in prima instanta, CF-ul care face obiectul donatiilor este Axxxx ( arabil ) iar cel sustinut de societatea comerciala este CCxxxx ( cladiri ).
Doresc sa stiu daca pot sa solicit daune morale si cum sa-mi formulez cererea pentru a le putea obtine.
Mentionez ca:
- in intampinarile pe care le-am depus la dosar, inainte de a-mi angaja avocat, am solicitat daune morale;
- avocatul meu mi-a spus ca nu pot solicita daune morale intr-un astfel de caz ci doar cheltuieli de judecata;
- societatea comerciala si-a motivat cererea de anulare a contractului de donatie sustinand ca '' donatoarea a dispus de un bun care nu era al sau''.
Nici eu nu cred ca e o utopie raspunderea pentru abuz de drept.
Utopie e sa crezi ca se poate schimba optica judecatorilor care, tocind cam aceleasi carti, pentru a ajunge judecatori, nu mai reusesc sa gandeasca un pic mai departe de principiul scris prin ele:
- nemo suo iure utitur neminem laedit.
Adica: cine exercita propriul drept nu poate fi socotit ca prejudiciaza pe cineva. (iar societatea aceea crede sau se face ca-si apara dreptul de proprietate)
Aplicarea chioara a acestui principiu de drept roman, inseamna insa sa crezi ca imaginatia românului, desi nelimitata, e limitata ... istoric.
Vor trebui sa curga multe rauri de cerneala prin care sa se reconsidere teoria abuzului de drept pentru a putea sa creyi ca o astfel de cauza ar avea vreun succes.
Apropos, are cineva vreo hotarare care sa contina daune pentru abuz de drept?
Nico, problema nu este legata neaparat de abuzul de drept ci de cuantumul despagubirilor.Acestea vor fi prea mici in cazul in care se va dovedi abuzul de drept.
Eu am auzit avocati care sutineau ca este un abuz de drept actiunea clientilor mei.Asa se aparau.Dar de la sustinere lor total aiurea si pana la abuz de drept e drum lung...
In general cand te adresezi justitiei ai la baza un temei de drept si de fapt.Daca partea adversa nu intelege sau nu accepta este problema ei.
Daca depui o actiune aiurea va fi respinsa rapid.Se vor acorda cheltuieli de judecata daca exista in favoarea partii adverse.
Nico, daca ne poti da un exemplu concret de abuz de drept care sa genereze un proces de lunga durata fara o motivare in fapt si in drept se poate discuta in continuare.
Nicoleta, daune-daunde, dar cum dovedesti prejudiciul, ca nu poti primi despagubiri decat daca dovedesti un prejudiciu, nu?
Iar ca sa primesti daune morale, nu putem face demonstratii de timp pierdut si efort, ca aici nu ne obliga nimeni sa nu ne angajam avocat, sa nu doarma el pentru noi... Trebuie sa dovedim ca am fost prejudiciati moralmente... Or cam cum a fost un om prejudiciat in morala lui, pentru ca a fost actionat in judecata?
Am sa caut ceva despre daune morale, tot sunt pusa pe cautat jurisprudenta in diverse domenii...