avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... INCALCARE DE PROPRIETATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

INCALCARE DE PROPRIETATE

Buna seara tuturor,

Am si eu o problema de drept civil. Am cumparat un teren intravilan intr-o zona din Romania. Fara a ma intreba, serviciul de electricitate a intrat abuziv pe terenul meu si a plantat un stalp de electricitate, crezand ca terenul este proprietate publica (chiar daca terenul era ingradit si se vedea clar ca cineva se ingrijea de teren). Nu mi s-a oferit nici o depagubire, iar serviciul de electricitate nici macar nu a stat de vorba cu mine.

Ce pot sa fac si ce pot cere ca daune?

Va multumesc pentru raspunsuri!

L.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:07, 7 Iunie 2008
Puteti sa faceti o cerere scrisa catre unitatea de distribuire a curentului electric care a "plantat" stalpul pe teren fara acordul dumneavoastra, adica al proprietarului sa-l mute in afara perietrului dumneavoastra, insa ganditi-va daca nu cumva va profita faptul ca aveti stalp de curent gata tras pe teren. Altii platesc bani grei ca sa le fie curentul cat mai aproape... Ce prejudiciu vi se produce prin acel stalp?
Si in cazul in care ati dori sa vindeti terenul respectiv in vederea construirii, valoarea acestuia este mai mare pentru ca are curentul electric "tras".
Legea 13/2007 a energiei electrice:
" Exproprierea
Art. 21. - (1) Terenul necesar pentru înfiinţarea şi funcţionarea capacităţii energetice este fie proprietate privată a unui terţ, fie a titularului autorizaţiei, fie proprietate publică.
(2) Dacă terenul necesar pentru înfiinţarea şi funcţionarea capacităţii energetice este proprietate privată a unui terţ, solicitantul autorizaţiei de înfiinţare are ca primă opţiune cumpărarea terenului de la proprietar sau să iniţieze procedura legală de expropriere a terenului pentru cauză de utilitate publică, cu despăgubirea proprietarului, în condiţiile legii, şi să obţină concesiunea acestuia, pe durata existenţei capacităţii energetice."

Asadar pentru acel stalp (care este un element de sustinere al unor linii electrice, deci face parte din capacitatea energetica, asa cum este definita de lege) cei de la RENEL tb sa aiba o autorizare de infiintare. Iar pt a obtine aceasta autorizare le-ar fi trebuit un titlu (de proprietate, de concesiune sau un alt act de detinere legala) pt terenul pe care ar fi dorit sa amplaseze acel element al capacitatii energetice.
Faceţi o notificare - prin procedura concilierii directe - celor de la Renel prin care arătaţi că sunteţi proprietarul terenului situat în ....., în suprafaţă de ....., înscris în cf ..... al localităţii ........, şi că au plantat un stâlp de electricitate fără a fi întrebat, astfel încât solicitaţi un punct de vedere şi explicaţii cu privire la respectarea legii în ceea ce priveşte plantarea acestui stâlp pe proprietatea dv.
Prin această cerere de conciliere directă - ce ar fi bine să o redacteze un avocat ! - cerere ce trebuie să conţină toate cerinţele prevăzute de lege la art. 720 indice 1 C.pr.civ.;)
lex26 a scris:

Buna seara tuturor,

Am si eu o problema de drept civil. Am cumparat un teren intravilan intr-o zona din Romania. Fara a ma intreba, serviciul de electricitate a intrat abuziv pe terenul meu si a plantat un stalp de electricitate, crezand ca terenul este proprietate publica (chiar daca terenul era ingradit si se vedea clar ca cineva se ingrijea de teren). Nu mi s-a oferit nici o depagubire, iar serviciul de electricitate nici macar nu a stat de vorba cu mine.

Ce pot sa fac si ce pot cere ca daune?

Va multumesc pentru raspunsuri!

L.

In primul rand le adresati o cerere prin care le cereti temeiul legal in baza caruia au procedat asa.Sa va dea raspuns in scris.
Aveti dreptul la o dezdaunare adica la daune.Incercati sa vedeti ce va ofera ei.Daca ei nu va ofera nimic ii puteti actiona in judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Din pacate au trecut 3 saptamani si Societatea Renel nu a venit cu nici o oferta in privinta despagubirii. Am decis sa ii actionez in judecata. Pe ce criteriu se calculeaza daunele materiale (i.e. se cere o suma fixa)? Pot cere si daune morale, avand in vedere nivelul de stres la care am fost expus si timpul pierdut de la servici?

Va multumesc inca o data!

L.

Alte discuții în legătură

Stalp de inalta tensiune pe proprietatea mea alexandraz alexandraz Buna ziua! Va rog sa ma ajutati! Pe proprietatea mea de la tara exista un stalp de inalta tensiune(ma refer la un stalp care transporta sute de mii de ... (vezi toată discuția)
Cablu electric pe teren Numaratoare Numaratoare Buna si multumesc anticipat de raspuns.Am un teren de 600 m pe care doresc sa contruiesc P + 1 dar pe o diagonala trece un cablu electric de la stilpi de ... (vezi toată discuția)
Stalpi curent pe teren privat leorot leorot Buna seara, Detin un teren la tara si pe un sfert din el, la strada, se afla 3 stalpi de inalta tensiune si 2 transformatoare. integral pe terenul meu. sunt ... (vezi toată discuția)