avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... delapidare savarsita de administrator bloc-procedura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

delapidare savarsita de administrator bloc-procedura inscrierii privilegiului imobiliar

buna ziua,
in cazul in care un administrator de bloc a sustras bani din fondurile asociatiei si a realizat un prejudiciu, asociatia de proprietari, prin presedinte, poate cere inscrierea unui privilegiu asupra imobilelor si mobilelor administratorului respectiv?? privilegiul la care ma refer e cel mentionat in legea 230./2007, la art 51. intrebarea e daca acest articol se poate interpreta in sensul mentionat de mine mai sus.
legea 230/2007 precizeaza urmatoarele: Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:40, 7 Februarie 2012
Art.51 din L.Nr.230/2007 face trimitere la restantierii (cei care uita sa mai plateasca intretinerea si nu stiu unde este casieria asociatiei). Intrebarea Dv. se refera la un prejudiciul creat de Administrator. Trebuie actionat in in instanta unde veti face dovada "fraudei in gestiune", vinovat este si cenzorul, deasemeni si presedintele, organe de control ale gestiunii asociatiei. Deci; O actiune in instanta, o expertiza contabile judiciara, va face lumina de care aveti nevoie. Apoi dupa obtinerea Hotararii investite puteti inscrie privilegiul sau sechestru pe bunurile mobile sau imobile.. Succes.=D>
Art 51 din L nr 230/2007 precizeaza strict ca
Asociatia de proprietari are un privilegiu asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu

In situatia in care la nivelul asociatiei de proprietari cenzorul/comisia de cenzori atesta prin Raport existenta de prejudiciu material,asociatia de proprietari prin reprezentant legal presedinte,poate desfasura procedura legala=promovare de plangere la parchet
cenzorii si presedintele nu s-au mai ocupat de ani de zile de activitatile asociatiei. si eu ma gandeam ca nu se poate interpreta in acest sens articolul respectiv, dar am observat pe unele forumuri ca se promova aceasta ipoteza. expertiza contabila la care va referiti trebuie ceruta in instanta, dupa formularea unei plangeri pt delapidare? sau poate fi o expertiza independenta solicitata de asociatie care sa poate fi depusa ca proba pentru demonstrarea prejudiciului efectiv suferit?
va multumesc pt raspunsuri
De ce comitetul executiv la angajarea administratorului nu a solicitat sa depuna garantie materiala in asa fel cum este prevazut in lege. Daca ar fi respectat prevederile legale acum aveati de unde recupera delapidarea.Asa ramaneti cu o gaura in patrimoniul asociatiei.:((:hammer::thumbdown:
andreeakristina a scris:

cenzorii si presedintele nu s-au mai ocupat de ani de zile de activitatile asociatiei.

Daca cenzorii si presedintele nu s-au mai ocupat de ani de zile de activitatea asociatiei ,cine verifica si vizeaza pentru legalitate documentele financiar contabile ale asociatiei de proprietari si listele lunare de intretinere?
@ogra
Art 35 din L nr 230/2007 nu poate fi interpretat drept dispozitie imperativa care sa conditioneze desfasurarea responsabilitatii de administrator imobile.In majoritatea asociatiilor administratorul de imobil,in special persoana fizica nu constitue fond de garantie materiala

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila claudiuklf claudiuklf in cadrul asociatiei noaqstre a iesit expertiza contabila cu un deficit de 500 milioane lei pe cine trebuie sa tragem la raspundere .asi vrea sa stiu daca ne ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar UCH UCH Situatia este urmatoarea : un membru al unei asociatii de proprietari, dator la asociatie, a decedat. Apartamentul va fi impartit mostenitorilor : ... (vezi toată discuția)
Frauda la asociatia de proprietari interval interval Un control din partea Primariei a evidentiat datorii neonorate catre furnizori in valoare de 1.118.875 lei. In prezent dosarul este in lucru la Politie 1. ... (vezi toată discuția)