avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... moºtenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

moºtenire

in urma decesului soţului,soţia ce moşteneşte din masa succesorală,care se compune din un apartament,lichidităţi în diferite bănci şi 5 ha de pământ dobândit prin succesiune.pe titlul de proprietate sunt trei succesori :soţul decedat şi două surori ale acetuia,la rându lor decedate.cei doi nu au avut copii,iar surorile decedate au avut şi sunt în viaţă.mulţumesc
Cel mai recent răspuns: tugovanka , utilizator 18:36, 6 Iulie 2012
Va mosteni 1/2 din masa succesorala daca vine la succesiune alaturi de copii celor 2 surori. Totusi, poate sa ii informeze de decesul sotului dar sa nu le spuna de succesine iar dupa 6luni/1an (functie de data decesului) sa mosteneasca tot.
Cam multe informatii amestecate.
Deci sotul decedat si sotia supravietuitoare nu au avut copii, ceea ce inseamna ca sotia supravietuitoare va veni la mostenire cu nepotii de sora ai sotului sau defunct, surorile fiind decedate. In atare conditii, sotul supravietuitor va culege 3/4 din masa succesorala.
Cu privire la masa spuneti ca defunctul avea:
- un apartament - daca este bun comun cu sotia supravietuitoare va primi 3/4 din 1/2 ce ar fi revenit sotului + 1/2 care ii apartinea; daca era proprietatea exclusiva a sotului va primi 3/4 din apartament;
- lichiditatile - cu acelasi regim ca mai sus, adica sume comune sotilor sau exclusive ale sotului;
- 5 ha teren - trebuie facut mai intai partajul dupa acel titlu, teoretic sotului decedat i-ar fi revenit 1/3 din acel teren; dupa ce se stabileste 1/3 care ar fi revenit sotului defunct, sotia va culege 3/4 din aceasta 1/3.
Alex_Munteanu a scris:

Va mosteni 1/2



justicemn a scris:

va culege 3/4


:-/ :duh:

Jumatate

Surorile defunctului si descendentii lor (= nepoti de sora) sunt colaterali privilegiati.
Cota succesorala a sotiei supravietuitoare in concurs cu colateralii privilegiati ai defunctului este de jumatate din mostenire.

Ce intra in mostenire?
Partea defunctului din apartament (daca ap. este bun comun, atunci sotia are DEJA jumatate din el si mai mosteneste jumatate din jumatatea defunctului)
Partea defunctului din lichiditati (banuiesc ca sunt economii comune ale sotilor, deci sotia are DEJA jumatate din ele si mai mosteneste jumatate din jumatatea sotului).
Partea defunctului (1/3) din teren (deci sotia va mosteni jumatate din 1/3).
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
romascanu, moderator
mulţumesc
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)