avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie de intretinere

Buna ziua,
Am depus la judecatorie pentru a cere marirea pensiei de intretinere stiind ca tatal meu lucreaza in olanda cu carte de munca iar judecatorul a stabilit marirea pensiei dar nu vrea sa puna oprire pe salariu.In 2008 am mai avut o cerere de marire iar atunci au pus oprire pe salariu.Dupa cateva luni a adus adeverinta ca nu mai lucreaza iar pensia s-a stabilit la 150 lei.Acum am aflat locul de munca din nou dar judecatorul nu vrea sa puna oprire pe salariu.In asemenea caz ce e de facut?Ce norme ale uniunii europene sunt in vigoare pentru acest caz?Va multumesc!
Trebuie sa mergeti in Olanda si prin instituiile de acolo sa i se puna poprire, asta daca desigur nu doreste sa plateasca de buna voie. Poprirea este o masura coercitiva care se exercita atunci cand debitorul nu plateste de buna voie
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
faceti plangere penala, daca nu va plateste pensia.
Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenta, legea aplicabilă, recunoasterea si executarea hotărârilor si cooperarea în materie de obligatii de întretinere

art.20
(1) Pentru executarea unei hotărâri judecătoresti într-un alt stat membru, reclamantul furnizează autorităților competente însărcinate cu executarea:
(a) o copie a respectivei hotărâri care să întrunească toate condițiile necesare în vederea stabilirii autenticității sale;
(b) extrasul hotărârii pronunțate de instanța de origine prin intermediul formularului prezentat ca model în anexa I;
(c) după caz, un document în care se stabileste situația restanțelor si în care se indică data la care a fost efectuat calculul;
(d) atunci când este necesar, transcrierea sau traducerea conținutului formularului menționat la punctul (b), în limba oficială a statului membru în cauză sau, atunci când statul membru
respectiv are mai multe limbi oficiale, într-una dintre limbile oficiale ale procedurii judiciare corespunzătoare locului în care este formulată cererea, conform legii statului membru
respectiv, sau într-o altă limbă pe care statul membru în cauză declară că o acceptă. Fiecare stat membru poate să indice limba sau limbile oficiale ale instituțiilor Uniunii Europene, altele decât propria limbă sau propriile limbi, în care acceptă să se completeze formularul.
(2) Autoritățile competente ale statului membru de executare nu pot impune părții care solicită executarea să furnizeze o traducere a hotărârii judecătoresti. Cu toate acestea, se poate solicita o traducere în cazul în care executarea hotărârii judecătoresti este contestată.
(3) Orice traducere prevăzută de prezentul articol trebuie să fie realizată de către o persoană autorizată în acest scop într-unul dintre statele membre.

art.27
(1) Cererea de încuviințare a executării se prezintă instanței judecătoresti sau autorității competente din statul membru de executare, notificată Comisiei de către statul membru respectiv în conformitate cu articolul 71.
(2) Competența teritorială este determinată de resedința obisnuită a părții împotriva căreia se solicită executarea sau de locul de executare.
[ link extern ]
Si Romania si Olanda sunt parti, autoritatea transmitenta unde va adresati e Ministerul Justitiei.
in hotarare scrie:"In ceea ce priveste solicitarea reclamantei, ca instanta sa dispuna validarea propririi, Judecatoria va retine ca aceasta imprejurare reprezinta cea de-a treia faza a procesului civil,reprezentat de executarea obligatiei si care in situatia obligatiilor legale de intretinere are drept dispozitii legale art. 460 C.pr.pen.
Insa pentru a se putea pune in executare prezenta hotarare pronuntata de Statul Roman, intr-un alt stat UE, reclamanta trebuie sa prezinte hotararea statului olandez pentru a fi recunoscuta si de a face demersuri in acest stat pentru a se executa hotararea in conformitate cu Regulamentul(CE) nr. 2201 din 27.11.2003 a Consiliului Europei."
Din cate am citit eu acest regulament nu se aplica pentru pensia de intretinere.Va rog sa-mi dati un sfat cu ce e de facut in continuare.Data trecuta cand am mai avut marirea pensiei de intretinere sa pus direct poprire pe salariu de catre Judecatorie la angajatorul din Olanda si am primit bani in cont.Acum nu stiu ce trebuie sa fac in continuare.Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Obtinerea unui titlu executoriu european desirelia75 desirelia75 care sunt pasii ce trebuie urmati in urmatoarea situatie : am o hot definitiva si irevocabila prin care fostul sot e obligat la plata unei pensii de ... (vezi toată discuția)
Cum se pune în executare o hotărâre privind modificarea pensiei de întreținere a minorului când tatăl locuiește într-o țară ue? annahm11 annahm11 Situatia este urmatoarea: In urma hotararii definitive si irevocabile s-a decis majorarea pensiei de intretinere minor. Tatal locuieste intr-o tara UE iar mama ... (vezi toată discuția)
Am o hotărâre judecătorească pentru pensie de întreținere, însă tatăl minorului lucrează și domiciliază în spania. cum poate fi pusă în executare? Corinas Corinas Buna ziua! Am o hotarare judecatoreasca pentru pensie de intretinere, insa nu stiu cum va fi pusa in executare avand in vedere ca tatal baiatului lucreaza ... (vezi toată discuția)