avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de Reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de Reparatii

Sint una dintre persoanele care au insistat sa infiintam un fond de reparatii.
Am constatat cu surpriza ca de cite ori a avut loc o reparatie la noi in condominiu am platit-o integral si am continuat sa cotizam si cu suma stabilita la acest fond.
Casierul ne spune de asemenea ca el foloseste acesti bani ca pe un fond de rulment,ceea ce mi s-a parut deplasat,dar nu ai cu cine vorbii,sint o echipa care fac legea la noi in bloc.
Stiind ca am o suma echitabila in fondul de rulment si ca nu avem absolut nici un control asupra banilor nostrii,am decis sa nu mai platesc fondul de reparatii.
Deci platesc intretinerea in totalitate,mai putin fondul de reparatii.
Drept urmare,casierul pune la restante acesti bani si asa am devenit restantiera,cu toate ca pe chitante scrie clar ca este achitata contributia pe luna respectiva.
Stiu ca legal trebuie sa se decida in adunarea generala daca pentru neplata la acest fond trebuie sa fii trecut la restantieri sau penalizat.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc
Cu stima
Cel mai recent răspuns: nelu.h , utilizator 21:13, 11 Februarie 2012
Art 25 pct 5 din HG nr 1588/2007 Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna,fond cu perioada de folosinta limitata,care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de propririetari,in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli

Din textul de lege mentionat rezulta clar ca fondul poate fi folosit numai cu acordul adunarii generale,astfel ca sustinerea administratorului de a folosi fondul drept fond de rulment constituie dovada indubitabila a incalcarii dispozitiei mentionate
Pe de alta parte art 49 din L nr 230/2007
Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta ,afisata pe lista de plata
Daca il foloseste pentru plata cheltuielilor curente,inseamna ca nu are suficienti bani in fondul de rulment sau in alte fonduri legal constituite,asta nu inseamna ca el nu mai are banii,dar au fost folositi pentru ca ,probabil, aveti restantieri .Nu poti sa stai cu x lei in banca pentru ca sunt fond de reparatii si sa nu platesti apa,gazele,caldura...Cand toata lumea isi va plati intretinerea la timp,fondul de reparatii va sta la banca
@elenazan..legea e lege..spune clar rostul fiecarui fond.
Cat despre penalizare...se pune pt orice suma cu titlul de ....restanta.Atata timp cat nu au fost folositi acesti bani din fonduri ..nu pot fi ..penalizati.Contributia la un fond...nu constituie o cheltuiala a asociatiei, si nu poate fi penalizata.

sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta

Adica daca e pe lista poate pune penalizari.Nu conteaza ca e suma pentru fond de rulment ca e pentru reparatii.
Contributia la orice fond se penalizeaza.Daca e pe lista inseamna ca nu mai sunt banii tai ci ai asociatiei si prin urmare iti poate aplica si penalizari
@w-v....nu uitati ca aceste sume se trec separat pe lista de plata. Si acesti bani sunt ai nostri nu ai asociatiei.De unde ati scos aceasta? Pt ce sa platesc un fond de rulment ,daca la cateva zile platesc penalizari pt restanta facturilor?De ce sa nu platim banii atunci cand se fac reparatiile?Sunt sume care se folosesc de cei interesati.

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment. Pepe69 Pepe69 Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)