avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Depunerea actelor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Depunerea actelor de somaj

Buna seara! Incepand cu data de 11.02.2012 imi inceteaza contractul de munca cf. art. 65 alin 1 din codul muncii. Am intampinat o problema pentru ca nu imi gasesc cartea de munca. Am trimis astazi prin posta o cerere de publicare acte pierdute in monitorul oficial dar trebuie sa astept intre 20 si 30 de zile pana este operata solicitarea. Intrebarea mea este cat timp am la dispozitie sa depun dosarul pentru indemnizatia de somaj? Imi este teama ca nu pot depune actele la timp si pot pierde somajul.
Cel mai recent răspuns: Gratziella , utilizator 21:05, 7 Februarie 2012
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
b) încetãrii raporturilor de serviciu;
c) încetãrii mandatului pentru care au fost numite sau alese;
d) expirãrii duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bazã de contract.
e) încetãrii calitãţii de membru cooperator;
f) încetãrii contractului de asigurare pentru şomaj;
g) încetãrii motivului pentru care au fost pensionate;
h) încetãrii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncã sau de serviciu;
i) Abrogata
j) rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti;
k) încetãrii activitãţii desfãşurate exclusiv pe baza convenţiei civile;
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. b);
n) Abrogata

(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Daca se doreste sa se beneficieze de indemnizatia de somaj de la data incetarii raportului de munca , dosarul trebuie sa se depuna la AJOFM in termen de 10 zile de la aceasta data.
Daca se depune dosarul dupa acest termen, se va primi indemnizatia de la data depunerii cererii.
1. Puteti sa dovediti la Agentia de Somaj, cu chitanta de plata la M.O., ca ati dat spre publicare pierderea carnetului de muncasi sa va inregistreze si cand o sa apara anuntul in M.O. il duceti si pe acela.
2. Daca va inregistrati la Agentia de Somaj mai tarziu de 10 zile de la concediere (dar nu mai tarziu de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.
Multumesc pentru raspunsuri. Desi contractul de munca imi inceteaza la 11.02.2012 de la firma unde am fost angajata nu mi s-au eliberat actele necesare pentru depunerea dosarului de somaj. Mi s-a spus ca in luna martie mi le poate elibera (mai ales pentru anexa 26) ca eu figurez ca fiind angajata pana la 11.02.2012. Este normal asa sau trebuie sa mi le elibereze imediat ce imi expira contractul de munca?
~ Conținut șters la cerere ~
Chitanta in original am atasat-o la cererea de publicare pierderi acte si am trimis-o intr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Am facut o copie la chitanta postala sper ca este valida pentru a dovedi la agentia de somaj. Daca nu ma incadrez in cele 10 zile de la data concedierii pentru depunerea actelor pot pierde din perioada de 6 luni (am sub 5 ani vechime in munca) in care se acorda ajutorul de somaj sau se calculeaza din momentul in care au fost depuse actele?

Am sunat la ITM Constanta, de ei apartin si mi s-a spus ca trebuie declarata pierduta in MO dupa care sa merg la ei cu adeverinte de la angajatori. Este necesar sa astept 20-30 zile pana sa proceseaza cererea de publicare in monitorul oficial? Pot dovedi si cu chitanta postala pentru a mi se elibera in timp util actele necesare pentru depunerea dosarului primirii indemnizatiei de somaj?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp pot sa depun actele pentru somaj? kiki2012 kiki2012 Buna seara. Pe 2 aprilie a fost ultima zi de preaviz. Va rog sa imi spuneti in cat timp pot sa depun actele pentru somaj, pentru ca ne tot amana cu actele cei ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma! adrianbiti adrianbiti In baza prevederilor art.61 lit.c,am fost concediat.Incepand cu data de 07.01.2009,am incetat activitatea.Doresc sa inaintez dosar de somaj?Exista un termen ... (vezi toată discuția)
Somaj ContSters31759 ContSters31759 Care este termenul in care un angajat trebuie sa depuna actele pentru indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)