avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Renuntare la actiune, plata pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Renuntare la actiune, plata pensiei

buna seara.tatal meu anul trecut in iunie si a depus dosarul pentru pensie la varsta de 60 de ani. are o vechime de 43 ani aproximativ din care 3 ani sunt grupa 1 si 20 grupa 2 .in luna noiembrie anul trecut a primit decizia de pensionare cu o pensie stabilita la 7 mil si un pic.fiind nemultumit de pensia atat de mica si de faptul ca a iesit anticipat pt un an de zile a depus o contestatie la tribunalul constanta de care apartinem.pensia nu a primit-o deloc. acuma in luna ianuarie pe 31 cand a avut loc infatisarea a primit raspuns de la casa de pensii cum ca a iesit la pensie cu legea 263/2010 si considera actiunea nefondata. urmatoarea infatisare ar fi pe 12 martie.as dori sa stiu cum sa procedeze tatal meu ca ar vrea sa si retraga plangerea cat mai repede ca sa - i vina pensia, deoarece acolo unde lucra inainte s-a desfiintat si nici nu are posibilitatea sa mearga mai departe nici nu a crezut ca dureaza atata rezolvarea unei contestatii.ar trebui sa mearga inapoi la tribunal sa si retraga plangerea? trebuie facuta o cerere anume? sau trebuie sa astepte pana pe 12 martie cand e infatisarea.si daca isi retrage plangerea cam in cat timp ii vine si pensia? va rog frumos sa mi spuneti cum trebuie sa procedeze.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
nicocristi, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 12:19, 12 Februarie 2012
Pentru mine sunt foarte multe aspecte neclare in mesajul dvs.

O decizie de pensie emisa conform Legii nr. 263/2010 nu se contesta la tribunal, ci la Comisia Centrala de Contestatii. Pentru o perioada totala de 23 de ani lucrati in grupe de munca tatal dvs. ar fi trebuit sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani, nu de pensie anticipata, cum scrieti (daca este nascut ulterior datei de 1 ianuarie 1950).

In fine, plata pensiei nu are legatura cu contestatia impotriva deciziei de pensie. Plata unei pensii se face, in functie de categorie, de la data acordarii drepturilor de pensie sau de la data incetarii calitatii de asigurat, potrivit art. 105 din Legea nr. 263/2010.
Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Prin urmare nu contestatia impotriva deciziei de pensie este motivul pentru care tatalui dvs. nu i se plateste pensia. Daca este vorba despre pensie anticipata, vreau sa stiu daca tatal dvs. mai lucreza sau daca lucra la data cand a depus dosarul la casa de pensii.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
buna ziua.a contestat decizia de pensionare la tribunal pentru ca asa l-a sfatuit o prietena de familie.ne a parut rau dupa aceea.tatal meu este nascut pe 27 mai 1951 si in mai anul trecut in 2011 cand a facut 60 de ani atunci a depus dosarul. are grupa intai 3 ani cum v-am zis si grupa a doua 20 ani in total aproximativ 43 de ani. a fost scos anticipat pe o perioada de un an de zile si cu o pensie cum v-am zis de 7 mil si un pic dupa atatia ani de munca.in momentul cand a depus dosarul inca era la servici intre timp in iulie 2011 s-a desfiintat locul lui de munca si a ramas fara servici. de atunci nu mai lucreaza.el acuma ar vrea sa si retraga plangerea de la tribunal si sa i vina pensia cat mai urgent . sa nu astepte termenul pe 12 martie cand e infatisarea. ar vrea cat mai repede pt ca nu are nici un venit si la varsta asta greu gasesti de lucru si mai e si bolnav.nu stie cum sa procedeze ce sa faca ca sa si retraga plangerea daca puteti sa ne sfatuiti.
Dar Decizia de incetare a contractului de munca a dus-o la Casa de pensii?
Pensia anticipata se plateste de la data incetarii calitatii de asigurat.
Chiar daca veti face cerere de renuntare la judecata, tatal d-voastra nu va primi pensie pana nu va duce Decizia de incetare a CIM.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
ContSters233678, utilizator
da, a dus in momentul cand a incetat serviciul de anul trecut.
deci se poate face o cerere sa renunte la judecata sa nu astepte pana in martie?sa anuleze contestatia? daca se poate sa i spun sa se duca la tribunal cat mai urgent.ca asa i poata veni pensia.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
nicocristi, utilizator
Tatal d-voastra poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta, fie prin cerere scrisa (.Art.246 (1) Cod de procedura civila). Chiar daca depune cerere inainte, prin registratura, instanta va lua act de renuntare la judecata la termenul din 12 martie.
Inca o data, contestarea deciziei de pensionare nu are legatura cu plata pensiei. Tatal nu va primi pensia ca va renunta la judecata. Explicatii in acest sens veti primi cu siguranta, daca veti lua legatura cu Casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 172 2016 maryyus1 maryyus1 buna seara!!!! Tatal meu a lucrat ca electrician incadrat la grupa a 2 de munca. cand a depus dosarul de pensionare in anul 2015 cu adeverinte de la locul ... (vezi toată discuția)
Strungar - grupa a ii-a de munca:da sau nu? katea78 katea78 Cine ma poate ajuta cu un raspuns argumentat juridic cu privire la dosarul de pensionare al tatalui meu. Datele principale sunt urmatoarele. - depunere ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de pensie anticipata partiala? Tuca Anamaria Tuca Anamaria Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Femeie, nascuta la 28.07.1950; Stagiul de cotizare: 25 ani si 3 luni ; Grupa 2 de munca - 21 ani si ... (vezi toată discuția)