avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Cainele meu a incercat sa ma apere de un agresor, si ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Cainele meu a incercat sa ma apere de un agresor, si sunt acuzat ca l-am instigat sa-l atace.

Salut , am si eu o problema.
Acum aproximativ 3 saptamani , am iesit cu cainele afara ( o corcitura de amstaff ) este pui are 6-7 luni .
In zona blocului unde locuiesc , este o parcare unde multi vecini isi scot animalele sa se joace etc .Tin sa precizez ca ceasul era trecut de ora 12 , in timp ce ma jucam cu cainele , a auzit alti caini probabil si a plecat de langa mine la circa 5-10 m pe o alee care da in curtea blocului .In momentul respectiv a intrat un cetatean turmentat pot spune , era sub influenta alcolului , cand am vazut ca se apropie de respectiv m-am dus sa-l iau , pentru ca nu stii ce se poate intampla.
Cainele a fugit , crezand ca ma joc cu el , si s-a indepartat de om , i-am spus ca animalul nu face nimic , e pui cauta sa se joace nu face rau , domnul nu a inteles a inceput sa tipe la mine , i-am explicat frumos ca se poate duce acasa si animalul nu ii va face nimic , a refuzat intre timp cainele s-a apropiat de noi si a continuat sa latre datorita tonului barbatului impunator cainele a inceput sa latre, acesta s-a aplecat sa i-a o piatra de jos si sa o arunce spre mine / spre caine , nu ai de unde sa stii , in momentul acela cainele a sarit pe el , agatandu-l de geaca de spate .
Urmatoarea zi a venit la mine cu niste acte fluturandu-le in mana , ca trebuie sa-i platesc pentru vaccine , daca nu-i arat ca animalul este vaccinat si nu e turbat .I-am dovedit ca am vaccinele la zi, desi nu am un carnet de sanatate la el , m-am gandit fiind corcitura nu necesita ca la un caine de rasa .Iar astazi am primit citatie de la politie , pe motivul ca eu as fi instigat animalul spre placerea mea diabolica sa-l atace pe dansul .
A facut asta desi a spus ca daca dovedesc ca e in regula cu vaccinele , ne "impacam".
Intrebarea mea este urmatoarea, pe ce motiv sa-mi dea amenda? Sau ar putea sa-mi faca si altceva ? Neavand acte la caine , dar am dovezile de vaccinare.
Cel mai recent răspuns: DimaDan , utilizator 19:54, 8 Februarie 2012
Amstaff-ul e corcit cu Rottweiler? Glumesc! :) Imi place rasa - sunt caini puternici, dar au nevoie chiar de dresaj, nu doar de educatie.

Nu e de de gluma, insa: legea va obliga sa il tineti in lesa si sa ii puneti botnita - la miezul noptii se accepta fara botnita, dar liber in spatiu public nu; trebuia sa aveti carnet de sanatate - dar e bine ca puteti dovedi vaccinarea cainelui; cainele pe care il aveti - desi metis - intra in categoria cainilor considerati agresivi (Amstaff - Staffordshire Terrier - e o rasa conceputa din fostii caini de lupta) si trebuie inregistrati la asociatia chinologica si sa depuneti la politie o adeverinta eliberata de asociatie si din care sa rezulte datele de identificare, printre altele.
Indatorirea principala a unui proprietar de Amstaff - sau alta rasa de gen - este sa se asigure ca are controlul asupra cainelui mai ales atunci cand il scoate in public. Toti cainii sunt imprevizibili dar unii mai mult decat altii.

Pentru mai multe informatii cititi OUG 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, cu modificarile intervenite

In apararea dv, sa zic asa: oricare cetatean, chiar si cu o vaga educatie, stie - sau ar trebui sa stie - ca putini caini sunt cei care NU latra la betivi, la persoane care alearga pe langa ei, care tzipa, gesticuleaza aiurea (mai ales daca ridica bratele) etc. Dar acest aspect nu va scapa de o eventuala amenda :( si va trebui sa ”intrati in legalitate”.

Cred ca nu e cazul sa scriu, dar o fac: sa fiti politicos cu politistii. Eventual, pana la data cand trebuie sa va prezentati la ei mergeti si ii faceti cainelui carnet de sanatate - la medicul veterinar ”curant” sau la cel mai apropiat cabinet de medicina veterinara. Daca nu aveti botnita in casa... cumparati una pana sa mergeti la politisti (in caz ca)



Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
trope_doi, utilizator
Am inteles , multumesc pentru ajutor.
Dar astazi am primit citatia , m-am dus la cabinet mi s-a spus ca nu se poate face pe "loc" , deci de la o zi pe alta nu am putut aduna aceste aprobari + carnetu de sanatate care era mai important , si trebuie afisat maine la politie .
Situatia in sine exceptand anumite lucruri , daca aveam un caine dresat sa mearga la pas fara lesa fara nimic si respectivul ma ataca nu e acelasi lucru ? La urma urmei cainele a actionat instinctiv , sa ma apere .Dar la noi asa este intradevar , punem mana pe piatra si aruncam
Nu m-a chemat cu cainele la sediu , nici macar nu au vrut sa-l vada puteam sa am si un pichinez.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
DimaDan, utilizator
Cu placere.

Dresat sau ba trebuie sa il tineti in lesa atunci cand e in public - si cu botnita. E dispozitie legala si nu o putem "contracara" tocmai pentru ca sunt animale imprevizibile si care devin periculoase din instinct atunci cand cred ca trebuie sa isi apare stapanul sau teritoriul pe care il au "in paza"

Interesant ce scrieti despre medic si despre carnetul de sanatate - pe asta n-am auzit-o pana acum... Iau un caine, merg la medic, il consulta, si ii scrie carnetul. Chiar si pentru caini gasiti se face pe loc carnetul de sanatate - si apoi urmeaza analizele, deparazitarea (care se face si se noteaza in carnet), controlul general, vaccinarea...

E sterilizat cainele? Ca de nu... inca o veste rea (am uita sa scriu in prima postare) asta vor oamenii pentru acesti caini - si se va mentiona sterilizarea in carnetul de sanatate (dar nici acesta nu ar fi fost motiv sa nu va elibereze carnetul - pentru ca nu trebuia sa scrie ceva in acest sens si politaii intelegeau ca nu e sterilizat cainele)
La fel si la asociatia chinologica: merg si inregistrez cainele, platesc taxa... Am inregistrat la asociatia chinologica si caini care nu aveau carnet de sanatate...
Banuiesc ca le-ati spus ca aveti o ”problema” - ar fi singura explicatie...

Stiu ca nu v-a chemat cu cainele la sediu... Dar scriam de botnita pentru a raspunde sincer ”da” in caz ca va intreaba despre aceasta.

Bafta!

Va rog, reveniti in forum sa scrieti ce s-a intamplat? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
trope_doi, utilizator
Nu uitati sa scrieti in declaratie ca e vb de un caine de 6 luni. Puteti sa duceti si-o poza :)
Declarati ce ati zis si aici ca omul era beat, ca v-ati aparat.. circumstantele in care s-a petrecut incidentul.
Pana la urma omul a fost muscat sau numai geaca a avut de suferit ? Se va termina cu amenda
Buna ziua din nou .
Am venit de la politie , din fericire respectivul nu a depus plangere , a facut pur si simplu o sesizare .
Nu i-a interesat ca respectivul era beat , ca a vrut sa atace m-a "silit " sa scriu in declaratie ca nu am fost capabil sa imi tin cainele si acesta l-a atacat pe respectivul fara motiv .
Am primit un avertisment , si amenda de 100 ron + trebuie sa ma duc la asociatie sa examineze cainele si sa primesc o adeverinta daca se incadreaza in legea cainilor de atac sau daca este incadrat in alta parte.
Nu m-a lasat sa-mi spun adevarul , pur si simplu m-a silit sa scriu ce au vrut ei , dar asta este alta poveste.
Mi s-a spus de asemenea ca daca domnul facea plangere , ma alegeam cu dosar penal pentru atac canin ..
Inca o mica intrebare , eu de unde stiu ca domnul a facut doar o sesizare ? Trebuie sa cred pe cuvant organu ? daca a facut plangere penala si eu am recunoscut si ma aleg cu dosar penal ?

Alte discuții în legătură

Amenda contraventionala caine fara lesa alexandrupetrisor alexandrupetrisor Buna ziua. Am si eu o mare problema. Am primit o amenda contraventionala pentru ca am fost in parcul din Sebastian cu cainele meu (metis rottweiler) M-am ... (vezi toată discuția)
Intrebare atac canin ! buna ziua. ca sa pun intrebarea, cred ca e nevoie sa explic putin ... Sebi Oprea Sebi Oprea Buna ziua. Ca sa pun intrebarea, cred ca e nevoie sa explic putin pe scurt care este situatia cu care ma confrunt. Detin un caine din rasa Amstaff, inregistrat ... (vezi toată discuția)
Amenda botnita Mmitsuu Mmitsuu Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)