buna seara.locuiesc la et.4 al unui bloc care are hidroizolatie. am dori sa construim un acoperis .care este legea care reglementeaza modul de atribuire a lucrarii de catre o firma de constructii, cota de participare a vecinilor, gradul de implicare al asociatiei de proprietari etc ? chiar si cand am realizat repararea hidroizolatiei, tot cu o firma (lucrare ce a tinut 8 ani) , am avut unele discutii cu vecinii ref.la impartirea sumei ce le revenea fiecaruia. multumesc.
Toti proprietarii indiferent de etaj au obligatia sa participe conform cotei indivize la reparatiile la proprietatea comuna.
Obligatia consta in mentinerea asa cum a fost din fabrica adica hidroizolatie.
Depinde de cum convingeti vecinii ca un acoperis ar fi mai bun ca hidroizolatia.
contruirea unui acoperis nu este cosiderat ca si reparatie, in acest caz ar putea fi perceput doar ca o anexa pentru imbunatatirea imobilului , astefel vecinii nu pot fi obligati sa plateasca
- daca nu va puteti intelege si eventual sa strangeti banii in avans ca nu existe discuti ulterior singura varianta la care ma gandesc este sa calculati cota parte( a vecinilor care nu vor sa plateasca pentru acoperis ) din costurile unei hidroizolatii normale
si diferenta sa fie impartita la cei care vor neaparat acoperis
asa mi se pare echitabil pentru ambele parti
exmplu : daca eu as locui cu dvs pe scara si trebuie sa renovam casa scarii si eu vreau sa placam scara si peretii cu marmura , ca arata frumos nu ? , nu vi se pare normal sa va pun sa imi platiti mie marmura pe scara nu ? dar vi se pare normal sa platiti reparatiile necesare si zugraveala....
daca vreau marmura platesc eu diferenta
lafel si la dvs , vecinii nu va pot interzice sa faceti acoperis , daca aveti acordul la cel putin 50 % dintre ei , dar nici cei care nu isi permit nu pot fi obligati sa plateasca mai mult decat strictul necesar
o alta sugestie este sa faceti o lista a rusinii afisata la intrarea pe scara, in cazul in care aveti vecini care au probleme cu igiena sau au comentarii de genul:
- eu nu stau la et 4 deci nu este problema mea !
PS: si eu tot la 4 din 4 stau
si am avut probleme similare cand a fost vb de hidroizolatie
sa vedeti cat de copios m-am distrat cand s-a infundat canalizarea, cu refulari si etc... si le-am spus si eu celor de la primele etaje ca eu stau la 4 si nu ma intereseaza :)))
Asociatia de proprietari se implica total.Legea este 50/1991pentru constructii.
Pentru aprobare trebuie sa fie facuta o A.G. in care va fi prinsa in bugetul de cheltuieli .
Firma pe care o alegeti sa aiba recomandari (sa nu dispara dupa o saptamana)sa vedeti alte lucrari
facute de aceasta,raport pret calitate.-si important aprobata tot in adunare.
Daca doriti acoperis va trebuiesc o serie de aprobari de la Primarie conform legii 5o.
Cheltuielile se impart la toti proprietarii conform suprafetei indiviza..
Corect. Indiferent ca o sa faceti hidroizolatia terasei actuale sau o sa realizati un acoperis, asociatia de proprietari trebuie sa se implice total iar cheltuielile sa repartizeaza tuturor pe cota indiviza (suprafata utila a fiecarui apartament). Nici un proprietar nu trebuie intrebat daca vrea sa plateasca sau nu. Daca ati prins aceasta lucrare cu o valoare aproximativa in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de adunarea generala, toti proprietarii sunt obligati sa plateasca.
Diferenta, asa cum s-a explicat mai sus, intre hidroizolatie si acoperis consta in faptul ca pentru acoperis trebuiesc avize, proiect, aprobari..., pe cand hidroizolatia nu necesita asa ceva.