Sunt un utilizator din Craiova. Majoritatea proprietarilor din blocul in care locuiesc au centrale de apartament. Firma care calculeaza costurile conform repartitoarelor din apartamentele fara centrale proprii indica RADET-ului ca, cei cu centrale de apartament trebuie sa plateasca sume uneori mai mari decat cei ramasi conectati.
Din cate m-am interesat, situatia e aceeasi si pentru alte blocuri, desevite de alte firme pt calculul indicațiilor repartitoarelor. Ce se poate face, din punc de vedere legal?
Daca firma de calcul respecta ordinul ANRSC,daca s-a facut inventarierea tevilor si a caloriferelor,daca s-a montat repartitorul martor este exclus ca cei cu centrale sa plateasca mai mult decat cei ramasi la sistemul centralizat.
Numai daca un "contorizat" a avut estimat mai mult decat a consumat in mod real, atunci i se scade si "de la tevi", dar asta se intampla pana cand, prin consum pe calorifere ajunge sa-si epuizeze creditul de unitati echivalente din contul sau. Deci e o chestiune particulara valabila o luna, doua, trei, depinde de cat de multe unitati echivalente are in credit in contul sau.
De aici parerea ca plateste mai putin. Nu plateste mai putin, ci i se scade ceea ce a platit in trecut mai mult decat trebuia.
Din pacate ma vad nevoit sa va contrazic afirmatia de mai sus, cu un exemplu foarte clar inregistrat in asociatia noastra, la calculul de pe luna decembrie, la scara unde exista si centrale termice:
Apartamentele cu 4 camere de la etajele 1 si 2 sunt detinatoare de centrala termica si cum acolo sunt tevile mai groase, au coeficientul pentru tevi 0,482.
Pentru tevi s-au trecut 1597,150 unitati x 0,482 x 0,113309 (pretul care a rezultat pentru o unitate) = 87,25 lei (pentru tevi)
La asta s-au mai adaugat 17,32 lei pentru subsol si casa scarii si deci, in total fiecare din acele 2 apartamente cu 4 camare, cu centrala termica au avut de plata 104,57 lei.
Sa luam acum apartamentul cu 4 camere de la etajul 7:
1597,150 unitati x 0,284 (tevi mai subtiri) x 0,113309 = 51,44 lei + 17,32 = 68,76 lei (strict pentru acelasi lucru ca cel cu centrala de mai jos).
Omul a fost si extrem de econom si a consumat doar cateva unitati intr-un dormitor, pentru care a platit 6, 44 lei.
In final, un apartament cu 4 camere dotat cu repartitoare a platit 75,21 lei in total la caldura, iar unul de pe aceeasi coloana, cu centrala termica, 104,57 lei, numai pentru partea comuna.
Nu mai vorbesc de etajul 8 unde coeficientul pentru tevi este de 0,052, daca acolo nu locuieste nimeni sau locuieste unul la fel de "econom" se poate plati chiar si mult mai putin decat cel de la etajul 7.
Dupa cum se vede este perfect posibil sa existe astfel de "anomalii" cand oamenii duc economia la extrem.
Coeficientul diferit pe tevile verticale vine de la dimensiunea tevilor. Aici nu avem ce discuta.
Jos sunt mai groase, pe masura ce se urca sunt din ce in ce mai subtiri.
Tevi mai groase,caldura mai multa,asta a vrut sa reglementeze si ord.343,fiecare plateste dupa consum. Nici sa consumi si sa nu platesti parca nu e corect