avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE EXPIRATA
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE EXPIRATA

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema si poate reusiti sa ma lamuriti.
In Iunie 2008 am obtinut o autorizatie de contruire pe o perioada de 36 de luni.pentru un imobil P+1+M si imprejmuire aferenta constructiei. Am inceput lucrarile in vara 2008 si am reusit sa ridic constructia la gri. Aceasta inseamna constructia ridicata cu acoperis, geamuri, zugraveala exterioara in proportie de 70%, fara usa de acces montata si fara imprejmuirea conform proiectrului. Mentionez ca la interioare nu s-a lucrat deloc fiind la stadiul de zidarie goala fara nici un fel de utilitati (apa, curent, incalzire). M-am oprit la acest stadiu din cauza lipsei de bani.
In mai 2011 am prelungit autorizatia de construire cu perioada legala de 12 luni.
Ce pot face la expirarea autorizatiei de construire daca nu am terminat lucrarile?
Casa nu poate fi locuita, gardul din proiect nu este nici macar inceput si nu pot face receptia finala a lucrarilor. Ce variante legale am dupa expirarea autorizatiei in cazul cand nu pot realiza receptia finala conform proiectului? Ce pot face inainte de expirarea autorizatiei de construire astfel incat sa nu ajung sa platesc impozitul pe cladiri deoarece casa nu este locuibila si nici sa nu platesc cine stie ce amenzi daca nu reusesc (si nu voi reusii) sa finalizez lucrarile la termen?
Va multumesc.
Va trebui sa solicitati emiterea unei noi autorizatii in baza legii 50/1991( republicata ) art 7 alin .6
...
(5)Autoritatea emitentă a autorizaţiei de construire stabileşte o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările. În această situaţie, valabilitatea autorizaţiei se extinde pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizaţie, în conformitate cu proiectul tehnic.

(6)Neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilităţii autorizaţiei, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire. În situaţia în care caracteristicile nu se schimbă faţă de autorizaţia iniţială, se va putea emite o nouă autorizaţie de construire, fără a fi necesar un nou certificat de urbanism.

(7)Prin excepţie de la prevederile alin. (6), în cazul justificat în care lucrările de construcţii nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 15 zile înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se poate acorda o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 12 luni."

Cititi aici :
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Va multumesc frumos pentru promptitudine.
In cazul meu se poate face o receptie a lucrarilor la stadiul in care se afla pentru a putea intabula casa? Va intreb acest lucru deoarece banca nu imi da un credit pentru a continua lucrarile pentru ca nu este intabulata casa. Eu nu pot sa o intabulez pentru ca nu este terminata. Ma invart in cerc. De aceea intrebarea ma este :Se poate face o receptie a lucrarilor la stadiul in care se afla pentru a putea intabula casa? In acest caz, daca este posibil sa ii fac receptia la stadiul actual si o intabulez, impozitul pe casa va fi ca si cum casa este data in folosinta sau va fi mai mic, corespunzator unei case care nu are incalzire, apa potabila, canalizare, nefinisata in interior, etc? Este posibil de aplicat o astfel de varianta?
In acest stadiu puteti face receptia imobilului si o puteti intabula. Veti plati impozit diminuat deoarece nu aveti utilitatile trase(cf. Codului Fiscal)
Incercati sa incepeti macar temelia gardului, pentru care aveti autorizatia, altfel va trebui sa scoateti o noua autorizatie special pentru el.

Oricum, in termen de 15 zile de la expirarea termenului de executie sunteti obligat conform codului fiscal sa o declarati la finantele publice locale (ITL-068 valoarea reala de impozitare a cladirii), pentru ca imobilul sa fie inregistrat si urmarit fiscal. Vedeti ca acest lucru este scris si pe autorizatia de costruire, iar nerespectarea duce la penalitati si amenda. (multa lume nu stie acest lucru).
Ideea este ca dumneavoastra trebuie sa faceti receptia la terminarea lucrarilor si nu receptia finala care este o componenta intre dumneavoastra si firma de costructii daca ati avut asa ceva(conform legii receptiilor).
Intrucit lucrarile nu sunt terminate, din punctul meu de vedere trebuie aplicate prevederile Legii 7 -a cadastrului - referitor la receptia si intabularea la faza de executie (grad de finalizare) care ar duce la o deducere mai exacta a valorii ce urmeaza a fi impozitata.
Pentru ca oricum nu finalizati tot ce aveti de construit, as recomanda ca sa solicitati o reinoire a autorizatiei emise, conform prevederilor Legii 50, care presupune o procedura foarte simpla, iar taxa de autorizare este jumatate cit prima (aceasta solicitare se poate face oricind doriti dumneavoastra).
ATENTIE
- faceti deosebire intre prelungirea autorizatiei si reautorizare!
- sper ca aveti diriginte de santier, pentru ca este obligatoriu si chiar este indicat (va scuteste de o serie intreaga de probleme)
Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind
Codul fiscal
cu normele metodologice de aplicare

ART. 254 Dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor
(8) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile construite potrivit Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport cu care se stabileşte impozitul pe clădiri.

Alte discuții în legătură

Autorizatia de construire expira. in ce stadiu al constructiei pot intabula imobilul? VALERICA1955VALERICA VALERICA1955VALERICA Buna ziua, am o casa cu etaj in constructie.Am reusit sa montezi ferestrele si usile exterioare,exteriorul l-am izolat si vopsit iar gardul este cu ... (vezi toată discuția)
Expirare autorizatie constructie prelungita Irina Iacob Irina Iacob Buna seara, In anul 2008 am obtinut autorizatie de constructie casa pe 3 ani. In anul 2011 am prelungit autorizatia cu perioada maxima, respectiv inca un an. ... (vezi toată discuția)
Impozit casa ContSters332251 ContSters332251 buna,am construit o casa in rosu in 2007,in fiecare an am mers la primarie reinoind autorizatia de constructie,nereusind sa terminam casa,e o casa in rosu ... (vezi toată discuția)