avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de neconcurenta se ia in calcul la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de neconcurenta se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CCC?

Buna ziua ! As dori sa stiu daca indemnizatia lunara de neconcurenta se ia in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului si daca da, care este temeiul legal.
Pun aceasta intrebare intrucat art.21 al. 3 Codul muncii precizeaza ca indemnizatia de neconcurenta ... NU ESTE DE NATURA SALARIALA, iar art.2 al. 1 din OUG 111/2010 precizeaza ca "incepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni VENITURI DIN SALARII ..."
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
friday_325, utilizator
se iau in calcul orice forme de venit supuse impozitarii...
Nu orice forma de venit supus impozitarii se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CCC , ci numai veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, veniturile din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

Asa cum se mentioneaza in art.21 alin.3 C.mun., indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială ... asadar, aceasta nu se poae lua in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru CCC.
Am mai gasit cateva prevederi din OUG 111/2010 care m-au bagat in ceata :
art.13
3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului se iau în considerare : TOATE VENITURILE SUPUSE IMPOZITULUI realizate de persoana îndreptăţită, precum şi veniturile aferente perioadelor asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(4) Baza de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului stabilită potrivit alin. (3) se determină ca SUMA TOTALA A VENITURILOR realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului împărţită la 12.
Buna ziua! Cand vine vorba despre venituri impozabile sau neimpozabile se au in vedere prevederile Codului Fiscal si nu ale Codului Muncii. Ministerul Muncii nu are nicio competenta cu privire la impozabilitatea sau neimpozabilitatea sumelor (oricare ar fi ele). Asadar, conform art. 55, alin. 1), lit. j^2) Cod Fiscal indemnizatiile de neconcurenta reprezinta venituri de natura salariala si in consecinta impozitate corespunzator. Deci, se iau in considerare la stabilirea bazei de calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului.
1. Colegul meu, @freeelis, v-a redat din OUG 111/2010 care sunt veniturile care se iau in calcul pentru indemnizatia pentru CCC.

2. - Nu orice venit impozabil se ia in calcul ci numai veniturile profesionale (adica acelea obtinute in urma unei activitati profesionale).
- In acest sens se interpreteaza si notiunea de venit din art.13, alin.(3) si (4) din OUG 111/2010.

3. Indemnizatia de neconcurenta nu este un venit profesional, nu este asimilat salariului (asa cum spune si Codul muncii) chiar daca este impozitat.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil madara madara Va rog sa ma corectati daca gresesc: indemnizatia de crestere a copilului se suspenda in momentul obtinerii de venituri de natura profesionala impozabile ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o intrebare la calcularea indemnizatie de crestere de copil se iau in calcul veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Problema mea este ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil persoana coasigurata mariana55_ro mariana55_ro Buna ziua ! sant o persoana care momentan nu are servici . sotul meu lucreaza cu contract de munca si eu sant coasigurata . Am aflat ca sant insarcinata .... ... (vezi toată discuția)