avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incetare promisiune bilaterala de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incetare promisiune bilaterala de vanzare cumparare

Buna ziua!
Am urmatoarea problema: am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui apartament ( la un notariat), prin care eu , cumparatorul platesc un avans de 3000 Euro din suma negociata 42000Euro. Vizionarea apartamentului s-a realizat printr-o agentie imobiliara, care a venit cu ideea ca contractul de vanzare cumparare sa se incheie pe o alta suma, mai mica si evident la alt notar. Aceasta, pentru ca atat eu, cat si vanzatorul sa platim mai putin taxe notariale, impozit, etc.
Mentionez ca notariatul a fost ales de agentia imobiliara, care primeste comisionul de la mine, dar de fapt este "angajata" de vanzator.
Intrebarea mea este cand inceteaza promisiunea bilaterala de vanzare cumparare
( daca inceteaza!) si ce probleme pot apare.
Eu nu mi-am dat acordul pentru acest lucru, dar acum dupa ce am semnat promisiunea bilaterala de vanzare cumparare agentia imi spune ca pretul s-a negociat in ideea ca vanzatorului ii mai raman 400-500 Euro de la impozit.
Cel mai recent răspuns: utilizatorDan , utilizator 11:10, 10 Februarie 2012
Trebuie sa cititi cu atentie clauzele promisiunii bilaterale de vanzare cumparare. In mod sigur s-a specificat data pana la care aveti obligatia de a incheia cvc si sanctiunile care intervin in cazul in care acest contract nu se incheie la termenul prevazut din culpa d-voastra. Sfatul meu este sa declarati pretul real pentru a fi protejata in caz de evictiune si sa explicati vanzatorului ca este obligatia sa de a achita impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare. D-voastra, ca si cumparator, trebuie sa achitati onorariul notarial, extrasul CF si taxele cu intabularea la cadastru pe numele d-voastra, ca nou proprietar.
Nu am inteles exact cum anume nu v-ati dat acorul atat vreme cat ati semnat deja promisiunea la notar?!?
in ipoteza in care contractul de v-c se desfiinteaza veti primi inapoi exact atatia bani cat ati mentionat in contract ca ati dat, deci ganditi-va bine daca semnati contractul sau nu.
pe de alta parte, daca ati semnat promisiunea pe un pret mai mic, acum aveti sansa sa il obligati pe promitent-vanzator sa va vanda chiar la acel pret. Dumneavoastra achitati onorariul notariat, dumneavoastra aveti dreptul de a va alege notarul.
Multumesc pentru raspunsuri.
Imi cer scuze ca nu am fost explicita in ceea ce priveste acordul dat. Ma refeream la faptul de a declara un pret mai mic. Agentul imobiliar imi spune ca negocierea s-a realizat in aceste conditii, deci vanzatorul a acceptat acest pret (42000Euro), in ideea ca va scuti 500 Euro de la plata impozitului ( acum ma astept sa-mi ceara 42500Euro).
Mentionez ca in promisiunea de vanzare cumparare am declarat pretul real(42000Euro), urmand ca in contractul de vanzare cumparare sa declaram un pret mai mic ( la un alt notar, pentru ca, evident, acelasi notar nu va accepta.). De asemenea, exista clauze privind data pana la care avem obligatia de a incheia cvc , precum si ce se intampla in cazul in care una din parti se razgandeste. Nelamurirea mea este ce riscuri pot apare in cazul in care vanzarea are loc , adica eu, in acte platesc un pret mai mic , iar practic un pret mai mare. Exista posibilitatea ca dupa incheierea contractului de vanzare cumparare sa ma dea in judecata ca nu i-am dat pretul de 42000 Euro, folosindu-se de promisiunea de vanzare cumparare ?
In ceea ce priveste alegerea notarului, agentul imobilar s-a oferit sa faca programarea pentru semnarea promisiunii de vanzare cumparare. Oricum a ales un birou notarial cu experienta, cu bune referinte pe piata, dar probabil cu preturi ceva mai mari, in ideea ca daca vom merge la alt notar, ma va incanta cu preturi ceva mai mici. Din cate am inteles eu, taxele notariale pe care le platesc eu nu depind de valoarea care se trece in contract, ci de zona in care este apartamentul, de confort, de anul de construire, etc. Deci asa zisa diferenta pe care as scuti-o eu, ca si cumparator de fapt nu exista. Gresesc?
Multumesc inca o data.
E adevarat ca notarul face o evaluare a imobilului tranzactionat conform grilelor in vigoare. Daca pretul pe care il declarati e mai mic decat valoarea din expertiza, notarul va taxa tranzactia la aceasta din urma valoare. Daca pretul e mai mare decat valoarea din expertiza, taxele vor fi stabilite la valoarea cea mai mare.
Despre riscul de a fi data in judecata pentru neplata pretului stabilit initial in baza promisiunii...discutabil, atata vreme cat vanzatorul a semnat apoi cvc in conditiile stabilite de comun acord.(putem interpreta ca s-a razgandit si a acceptat vanzarea la un pret mai mic).
Principalul risc ramane totusi evictiunea.
Si da, problema taxarii este mai apasatoare pentru vanzator, el achita suma cea mai mare- impozitul, deoarece taxa pe care o achitati d-voastra ca si cumparator e oricum mai mica.
Multumesc pentru raspuns!
Pentru ca am mai citit pe acest forum despre alte probleme , mai am o intrebare: de la ce varsta se poate cere certificat medico-legal? Mentionez ca doamna care vinde apartamentul are 64 de ani, nu a fot casatorita, nu are copii. Dar nu cunosc alte detalii privind rudele acesteia.In prezent doamna are grija de doi copii(unul in varsta de doi ani, celalalt in varsta de 8 ani - copii ai aceleasi familii) , deci nu pare a avea probleme. Ca sa nu mai vorbesc ca avea o adevarata biblioteca in apartament. Si totusi, nu as vrea sa risc.

Alte discuții în legătură

Comision contract de intermediere cu agentie imobiliara alexberi alexberi Buna ziua, Sunt cumparatorul unui apartamet si am probleme cu plata comisionului pentru un apartament vizionat prin intermediul unei agentii ... (vezi toată discuția)
Poate notarul sa incaseze onorariu de 1% din antecontract înainte de inregistrarea plății avansului pt proprietate? Mihail850 Mihail850 Bună ziua, Am semnat o promisiune de vanzare pentru un apartament din București cu un notariat (in ianuarie 2020). Desi in momentul in care am semnat ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)