In urma concedierii cu art. 65 (1), s-a dat preaviz de 20 zile lucratoare.
Dupa semnarea preavizului s-a constat o restanta de 13 zile c.o.pentru anul in curs, care fost luata in perioada preavizului. Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca acest lucru poate fi litigiu de munca, argumentat cu articole din Codul Muncii, cu texte de lege, orice si cum se poate rezolva genul acesta de litigiu, tinand cont de faptul ca eu am intrebat la I.T.M. si mi s-a spus ca se poate, si chiar si asa am ajuns in instanta. Va multumesc, anticipat.
Va multumesc ca v-ati facut timp pentru a-mi raspunde.
Angajatul spune ca trebuia sa-si ia mai intai zilele restante de c.o. pe anul 2011(respectiv 13 zile) si apoi sa intre in preaviz. Acesta este unul din motive, celalalt este ca l-am chemat sa-si ia anexa nr.26(document necesar pentru acordarea somajului) de la sediul societatii. Acest document a fost emis in timp util de catre societate, dar nu i-a fost inmanat odata cu decizia de incetare a C.I.M( din simplu motiv ca acest document a durat o zi pana cand contabila mi l-a dat, este ceva de lucrat la el). A vrut neaparat sa se deplaseze administratorul firmei , invocand nu stiu ce lege. Legea spune ca firmele sunt obligate sa emita acest document, dar cat despre modul cum ajunge acest document la angajat nu explica clar. Mentionez ca nu exista o cerere de c.o. in numele angajatului. Dupa programarea c.o., facuta la inceputul anului 2011, el era programat in decembrie 2011(5 zile c.o. din cele 18 zile c.o. de drept au fost luate inainte de preaviz , prin luna febriarie 2011).
Va multumesc, inca o data!
Intr-adevar, legea prevede doar obligativitatea eliberarii acelei adeverinte , nu si mdul in care aceasta va trebui sa-i parvina fostului salariat ...
Codul Muncii prevede ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
In speta, neefectuarea integrala a CO in 2011 impunea obligatia angajatorului sa acorde CO pana la sfarsitul anului 2012.
Ok. A intervenit concedierea cu art. 65 (1) cu data de 01.11.2011.
zilele restante de c.o. i le-am dat in perioada de preaviz. Parerile sunt impartite in ceea ce
priveste lucrul acesta, legea nu este clara, unii spun zilele de c.o. trebuiau platite.
Cum sa abordez problema?Va multumesc.
Zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani numai la incetarea c.i.m. ... incetarea c.i.m. = data la care s-a terminat preavizul.
Pe perioada preavizului partile au toate drepturile si obligatiile prevazute in c.i.m.... asadar, salariatul are dreptul la CO, iar angajatorul obligatia de a i-l acorda.
De asemenea, puteti invoca - prin analogie - dispozitiile art.81 alin.5 C.mun. : Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(interpretarea prin analogie – constă în căutarea înţelesului unei norme cu ajutorul alteia care prevede un caz asemănător)